Αμεση ανάγκη για εγγυημένο κατώτατο εισόδημα

Αμεση ανάγκη για εγγυημένο κατώτατο εισόδημα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ως ενός θεσμού που μπορεί σε ένα βαθμό να γεφυρώσει το μεγάλο χάσμα της φτώχειας, εντοπίζει για την Ελλάδα η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την ώρα που στην Αθήνα η τρόικα φέρεται να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή σχετικής δέσμευσης που έχει αναλάβει. Με τις προτάσεις και την κριτική για τις καθυστερήσεις στην κοινωνική προστασία, η ΟΚΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία να διατυπώσει προτάσεις για τη «διαμόρφωση ενός κοινωνικού διχτυού ασφαλείας με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής». Η ΟΚΕ υπενθυμίζει ότι μόνο η Ελλάδα και η Ουγγαρία δεν έχουν θεσπίσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στη χώρα μας ένα σύστημα που θα μπορούσε να καλύψει κάθε άτομο σε κατάσταση ανάγκης μέσω δράσεων εισοδηματικής ενίσχυσης, κοινωνικής φροντίδας και ενεργοποίησης.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, προλογίζοντας τη μελέτη, υπογραμμίζει «τη σημαντική αύξηση του ποσοστού φτώχειας, με το 34,6% του ελληνικού πληθυσμού να βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού». Ο ίδιος αναφέρεται σε έντονα φαινόμενα γκετοποίησης για ηλικιωμένους, νέους, μετανάστες στο περιθώριο και ανειδίκευτους εργάτες. «Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται σε οριακό σημείο και αν δεν υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές κοινωνικής προστασίας για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα οδηγηθούμε σε έντονες ανισότητες και διαχωρισμούς» σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΚΕ.

Oι προτάσεις της Επιτροπής, προκειμένου να βγουν από την αφάνεια της κοινωνικής προστασίας «όσοι βρίσκονται σε παρατεταμένη φτώχεια και δεν δικαιούνται παροχές κοινωνικής ασφάλισης μέσα από το θεσμοθετημένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, με αιχμή τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», με στόχο να ενσωματωθούν στις πολιτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή