Αύξηση εισπράξεων ληξιπρόθεσμων χρεών

Αύξηση εισπράξεων ληξιπρόθεσμων χρεών

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες κατά 39% είναι οι εισπράξεις από παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία κατά το πρώτο δίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η σημαντική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην πλήρη λειτουργία στα νέα συστήματα της φορολογικής διοίκησης.

Μάλιστα, στο πρώτο δίμηνο του έτους οι κατασχέσεις είναι πολλαπλάσιες αυτών που πραγματοποιήθηκαν συνολικά το 2013. Συγκεκριμένα, το 2013 στο πεδίο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, πραγματοποιήθηκαν 11.641 κατασχέσεις και 25 πλειστηριασμοί ακινήτων με στοχευμένη αξία των ακινήτων (πρώτη προσφορά) τα 42.090.976 ευρώ.

Ταυτόχρονα ο ελεγκτικός μηχανισμός είχε αποστείλει 7.097 κατασχετήρια εις χείρας τρίτων και κατάφερε να εισπράξει με τον τρόπο αυτό 47,7 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο δίμηνο του έτους οι κατασχέσεις συνολικά (απευθείας κατασχέσεις και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων) ξεπερνούν τις 50.000.

Αν και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι φορολογικές αρχές αρχίζουν να εισπράττουν τους φόρους, ωστόσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώνονται, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις. Επίσης διαπιστώνεται ότι η ένταξη στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι απαγορευτικές για αρκετούς φορολογούμενους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή