Οι ελλείψεις δομών πρόνοιας στην Ελλάδα πολλαπλασίασαν τις συνέπειες της κρίσης

Οι ελλείψεις δομών πρόνοιας στην Ελλάδα πολλαπλασίασαν τις συνέπειες της κρίσης

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση του ενός τρίτου του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών με την κατά κεφαλήν απώλεια να φθάνει τα 4.400 ευρώ, αποτελεί τη μία μόνο όψη των επιπτώσεων τα τελευταία χρόνια κρίσης. Η πιο οδυνηρή καταγραφή έχει να κάνει με τον διπλασιασμό των νοικοκυριών, που δηλώνουν αδυναμία να εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη τροφή, εξέλιξη που δεν είναι παρά αποτέλεσμα της εκτίναξης της ανεργίας και του διπλασιασμού των οικογενειών, χωρίς κανένα εργαζόμενο.

Αυτό επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ που εξετάζει τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε 34 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, στην οποία καταγράφεται η μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος μεταξύ όλων των χωρών και τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι επιπτώσεις της κρίσης υπήρξαν δυσανάλογες, καθώς οι δομές και το κοινωνικό σύστημα της χώρας, ήταν απροετοίμαστα από κάθε άποψη ώστε να προσφέρουν στοιχειώδη κοινωνική προστασία στις ευάλωτες ομάδες, που βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας για μακρύ χρονικό διάστημα. Η μείωση εισοδήματος και η ανεργία σε συνδυασμό με την απουσία στοιχειώδους κοινωνικής υποδομής για την προστασία αυτών που βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας, λειτούργησε πολλαπλασιαστικά, μεγεθύνοντας τις επιπτώσεις για τους Ελληνες σε υψηλότερα επίπεδα, ακόμη και σε σχέση με τους κατοίκους αναδυόμενων χωρών με πολύ χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως η Κίνα και η Βραζιλία. Εκτός από την ανεργία και τον διπλασιασμό των οικογενειών που δηλώνουν αδυναμία πρόσβασης σε βασικά αγαθά, σε διπλάσια επίπεδα κινήθηκε και η μετανάστευση. Οπως διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, οι νέοι στην Ελλάδα μεταναστεύουν πλέον μαζικά, εξέλιξη που περιορίζει τις δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας και επιταχύνει τη γήρανση του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση αυτών που είναι σε θέση να προσφέρουν εργασία, δηλαδή του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, περιορίζεται στο 49% και είναι το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ 34 χωρών – μελών του ΟΟΣΑ, στις οποίες ο μέσος όρος είναι 65%. Μεταξύ του 2008 και του 2013 η ανεργία διογκώθηκε κατά 3.800 άτομα την εβδομάδα και πλέον το 60% του 1,4 εκατομμυρίων που είναι εκτός αγοράς εργασίας, είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Οι κοινωνικές δαπάνες αντιπροσώπευαν το 30% των δαπανών του κράτους πριν την κρίση, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις διοχετεύονταν σε οικογένειες που δεν τις είχαν πραγματική ανάγκη. Η ανισορροπία αυτή σε συνδυασμό με τη συρρίκνωσή τους κατά 18% μεταξύ των ετών 2007 και και 2008, τη στιγμή που στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 14%, επιδείνωσε την ήδη στρεβλή κατάσταση στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η βοήθεια του κράτους, έπρεπε να επικεντρωθεί στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού.

Μετά πέντε χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα παραμένει μία από τις δύο χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση -η άλλη είναι η Ιταλία- που δεν έχει θεσμοθετήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η ενεργητική υποστήριξη των ανέργων που αναζητούν εργασία και των χαμηλά αμειβόμενων, παραμένει αδύναμη, με το ποσοστό των δαπανών να αντιπροσωπεύει τμήμα μόνο της αντίστοιχης δαπάνης μιας τυπικής χώρας του ΟΟΣΑ, παρά την υψηλότατη ανεργία στην Ελλάδα.

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ παραπέμπουν σε μια σταδιακή ανάκαμψη, αλλά η εκτίναξη της ανεργίας σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών, που στη χώρα μας είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την κατάρρευση των μισθών, δεν διαφαίνεται ουσιαστική ανακοπή στην υποχώρηση της εργασίας και η μόνη λύση δείχνει να είναι η επένδυση σε αποτελεσματικότερες πολιτικές προστασίας.

Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ένα δίχτυ προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι πιο φτωχές οικογένειες, η εξασφάλιση της πρόσβασης στην υγεία, η προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας και κυρίως προγραμμάτων κατάρτισης, αξιοποιώντας υφιστάμενες δομές, έτσι ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος στην προσπάθεια δημιουργίας νέων μηχανισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή