Κινδυνεύει με «λουκέτο» το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Κινδυνεύει με «λουκέτο» το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο του «λουκέτου» αντιμετωπίζει μέσα στο 2014 σχεδόν μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η σχετική αναλογία για τις πολύ μικρές είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ο φόβος αυτός υπάρχει για δύο στις τρεις. Τα ανησυχητικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από τη νέα έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Με δεδομένο το γεγονός ότι παράλληλα ιδρύονται και νέες επιχειρήσεις, η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι η καθαρή μείωση επιχειρήσεων το τρέχον έτος θα είναι 27.000- 30.000 –συνολικά εκτιμάται ότι στο «κόκκινο» βρίσκονται 65.000 επιχειρήσεις–, εκτίμηση που, αν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να προκαλέσει την απώλεια συνολικά 47.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 30.000 θα είναι θέσεις μισθωτής εργασίας. Αν και οι προβλέψεις για τα «λουκέτα» του 2014 είναι πολύ πιο συντηρητικές ως απόλυτο νούμερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, αυτό οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει φτάσει στα όριά του και λιγότερο σε ανάκαμψη της αγοράς. Αλλωστε, σωρευτικά από το 2009 εκτιμάται βάσει μετριοπαθών υπολογισμών ότι έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους πάνω από 200.000 επιχειρήσεις.

Η αλλαγή στην απασχόληση δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική, καθώς βαίνει αυξανόμενο το ποσοστό των επιχειρήσεων που υιοθετούν πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Το 60,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι κατά το α΄ εξάμηνο του 2013 προχώρησε σε μείωση των ωρών εργασίας ή/και σε μείωση των αποδοχών. Το 43,5% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε άμεση αναπροσαρμογή του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας αποδοχές, χωρίς να μειώσει ώρες εργασίας, ενώ το 47,7% έχει προχωρήσει σε έμμεση αναπροσαρμογή, μειώνοντας τις ώρες απασχόλησης. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 37,4%. Επιπλέον, μία στις δύο επιχειρήσεις καθυστερεί την καταβολή των μισθών στους εργαζομένους.

Εξαιρετικά ανησυχητικό τόσο για την εξέλιξη των επιχειρήσεων όσο και για τα δημόσια ταμεία είναι το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις, το 40%, δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εντός του 2014. Το 37,1% δηλώνει αδυναμία να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα ποσοστά αυτά εκτοξεύονται στο 60,1% και 62,9% αντιστοίχως για εκείνες τις επιχειρήσεις που επιβαρύνονται ήδη με συσσωρευμένες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία από τα προηγούμενα χρόνια. Το τελευταίο εξάμηνο, εξάλλου, διευρύνθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν καθυστερημένες οφειλές προς τους προμηθευτές, από 27,8% στο 28,7% και προς το ΙΚΑ από 22,6% σε 25,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή