Τον Απρίλιο το σχέδιο νόμου για εποπτεία των δημοσιονομικών

Τον Απρίλιο το σχέδιο νόμου για εποπτεία των δημοσιονομικών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του Απριλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα επικαιροποιείται και θα αναμορφώνεται το πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας, θα συστήνεται το ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο και θα εναρμονίζει το υφιστάμενο θεσμικό νομικό πλαίσιο με τα ισχύοντα στην Ευρωζώνη. Αυτό δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτέλεσε θέμα που απασχόλησε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το νέο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

• Διάκριση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων που συμμετέχουν στη δημοσιονομική διαχείριση.

• Δημοσιονομικούς κανόνες που θα διέπουν τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

• Χρονοδιάγραμμα κατάρτισης, σχεδιασμού, θέσπισης και υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).

• Θεσμική διαδικασία προετοιμασίας και κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού και σχεδιασμού του ΜΠΔΣ.

• Χαρτογράφηση των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των προϊστάμενων των οικονομικών υπηρεσιών των υπουργείων και των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης.

• Ενσωμάτωση όλων των διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο, εισάγοντας την έννοια του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου και των κατάλληλων διορθωτικών μηχανισμών, σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων από τον στόχο αυτό.

• Θέσπιση ενός ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, με βάση τόσο τα προβλεπόμενα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο όσο και τη διεθνή πρακτική των τελευταίων δεκαετιών. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα είναι επιφορτισμένο, μεταξύ άλλων, με την αξιολόγηση και τη συμμόρφωση της χώρας με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή