Εξαγωγές: Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης προς Γερμανία, Αυστραλία και Κίνα

Εξαγωγές: Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης προς Γερμανία, Αυστραλία και Κίνα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εξαγωγών μας στις αγορές της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Κίνας. Αυτό πρόεκυψε από τις ομιλίες διπλωματών στο συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων για την εξωστρέφεια ως στρατηγική.

Ο Γερμανός πρέσβης Πίτερ Σουφ, αναλύοντας θέματα οικονομικής διπλωματίας και διεθνών εμπορικών σχέσεων, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως πολύ σημαντική για την Ελλάδα «αλλά και για όλους στην Ευρώπη» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, διότι καθορίστηκαν οι κύριοι πυλώνες με τους πιστωτές της χώρας.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις Ελληνογερμανικές εμπορικές σχέσεις υπογράμμισε ότι με ποσοστό 6,2% και διμερές εμπόριο 6,4 δισ. ευρώ, η χώρα μας αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας μετά την Τουρκία και την Ιταλία.

«Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 153 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων που απασχολούν 33.000 εργαζόμενους με τζίρο περί τα 8,2 δισ. ευρώ (στοιχεία 2010-2011)» είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι οι συνθήκες βελτιώνονται, αλλά υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε σημαντικό ότι το κοινοβούλιο αποφάσισε να απαλλαγεί η χώρα από τη γραφειοκρατία, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό.

Παραδεχόμενος ότι υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης στη χρηματοδότηση και έλλειψη πιστώσεων εκτίμησε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βοηθήσει και αυτή προς την επίλυσή του.

Τέλος, ο κ. Σουφ σημείωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε πολλούς τομείς δίνοντας έμφαση στη μεταποίηση, την έρευνα και την καινοτομία που αποτελούν στρατηγικά πλεονεκτήματα για τις εξαγωγές μας. Γι' αυτό προέτρεψε οι πόροι να κατευθυνθούν σε τομείς που έχουν να κάνουν με το μέλλον.

Η κυρία Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ, πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις χαρακτηρίζοντας την εξωστρέφεια ως τη μόνη στρατηγική επιλογή της οικονομικής ανάπτυξης με παγκόσμια αντίληψη.

Η ίδια δήλωσε υπερήφανη για τη συμβολή στην περαιτέρω ενίσχυση των δύο εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μέσω του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας Αυστραλίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε ζωτικό κομμάτι της αυστραλιανής κοινωνίας και οικονομίας τους Έλληνες που ζουν στη μακρινή αυτή χώρα.

Ο εμπορικός ακόλουθος της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα Σαν Γιουέι αφού τόνισε ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία σε όλο το πλέγμα των σχέσεών της με την Ελλάδα διαπίστωσε πως υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στον εμπορικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών, τα τελευταία χρόνια. Πολλές κινεζικές εταιρείες, όπως είπε, επιδιώκουν να κάνουν επενδύσεις στον τουριστικό τομέα πέραν των άλλων επενδύσεων.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο δεν είναι εύκολο να αλλάξει την αναλογία υπέρ της μεγαλύτερης εισόδου ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξάγει εξαιρετικά προϊόντα που ενδιαφέρουν την κινεζική αγορά κάνοντας λόγο για τεράστιο περιθώριο συνεργασίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή