CEPS: «Σωστή» η πολιτική της λιτότητας στην Ελλάδα

CEPS: «Σωστή» η πολιτική της λιτότητας στην Ελλάδα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη πως «η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα δεν ήταν λάθος, ούτε υπερβολική, ίσως να εφαρμόστηκε πολύ αργά και σε λάθος τομέα», διατυπώνει ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Ερευνών (CEPS) των Βρυξελλών, Ντάνιελ Γκρος, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Προσθέτει δε ότι δεν πιστεύει πως η λιτότητα επιβλήθηκε από την Ευρώπη, η πραγματικότητα είναι, όπως λέει, πως η Ελλάδα χρειάστηκε να εφαρμόσει λιγότερη λιτότητα, διότι έλαβε 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια.

Σημειώνοντας πως θα έπρεπε να υπάρχει διαχείριση της οικονομικής βοήθειας σε τοπικό επίπεδο, ισχυρίζεται «ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί η διοίκηση, δεν λειτουργούσε πριν από την κρίση και τώρα είναι πολύ χειρότερη, ενώ ακόμη και εάν υπήρχαν περισσότεροι πόροι η κατάσταση για τους φτωχούς πιθανόν να μην ήταν πολύ καλύτερη».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ο Ντάνιελ Γκρος επισημαίνει ότι ως προς το σχετικό μισθολογικό κόστος η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση, ωστόσο συνολικά η Ελλάδα σήμερα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση, η προσαρμογή των τιμών έχει συντελεστεί, αλλά στις εξαγωγές η χώρα είναι ουραγός μεταξύ των χωρών της κρίσης.

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, «αυτό είναι δύσκολο να εξηγηθεί, αν δεν ληφθεί υπόψη πως οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζονται, και γι’ αυτό δεν έχει προσαρμοστεί σωστά η ελληνική οικονομία».

Στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα, ο Ντάνιελ Γκρος επισημαίνει πως το πραγματικό πρόβλημα με την Ελλάδα δεν ήταν το ότι το ελληνικό κράτος ήταν χρεοκοπημένο, αλλά το ό,τι οι χρηματαγορές περιήλθαν σε πανικό όταν αυτό έγινε γνωστό και, κατά την άποψή του, θα έπρεπε να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές και όχι οι κρατικοί προϋπολογισμοί, κάτι που, όπως προσθέτει, η καγκελάριος Μέρκελ το κατάλαβε μόλις το 2012.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή