Παράταση εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και επιφυλάξεις για τις τράπεζες από τρόικα

Παράταση εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και επιφυλάξεις για τις τράπεζες από τρόικα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνει η τρόικα στην ανακοίνωσή της, ενώ αναγνωρίζει ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για το 2014. Ωστόσο, αναφέρει πως θα διατηρηθούν και το 2015 εκείνα τα μέτρα των οποίων ολοκληρώνεται η εφαρμογή τους φέτος και διαπιστώνει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.

Επειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το τι θα περιλαμβάνει η ανακοίνωσή τους και ειδικά για το πώς θα διατυπώνονται οι επιφυλάξεις της τρόικας για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ ανέφερε πως «η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με τις ελληνικές αρχές, για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της επανεξέτασης». Πλέον, το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου καλούνται να εγκρίνουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Λίγο νωρίτερα, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Ολι Ρεν, είχε δηλώσει πως «αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η Ελλάδα γυρνάει σελίδα και εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης το οποίο είναι αναμφίβολα θετικό νέο όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά για όλους τους Ευρωπαίους». Πρόσθεσε, όμως, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί κυρίως τώρα που οι επενδυτές επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Η τρόικα υποστηρίζει πως η οικονομία έχει αρχίσει να σταθεροποιείται και πλέον «αναμένεται βαθμιαία ανάκαμψη της ανάπτυξης, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις». Ειδικότερα, τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από την ανακοίνωσή της είναι ότι:

• Κατεγράφη υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, αλλά «μικρό μόνο μέρος θα μεταφερθεί στο 2014», υπονοώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος στηρίζεται σε προσωρινού χαρακτήρα μέτρα. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 θα επιτευχθούν επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα εφαρμοζόμενα και σχεδιαζόμενα μέτρα», όπως για παράδειγμα ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων.

• Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 (3% του ΑΕΠ), παρατείνοντας την εφαρμογή μέτρων που ολοκληρώνονται φέτος «όπως της εισφοράς αλληλεγγύης».

• Η τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. «Σύμφωνα με αξιολόγηση των κλιμακίων της αποστολής, υπάρχουν εντεινόμενοι κίνδυνοι όσον αφορά τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών, ιδίως εάν οι αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν ταχέως και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται πως η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση σε περίπτωση που αποδειχτούν περισσότερες. «Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση όσον αφορά την εποπτεία που ασκεί στο τραπεζικό σύστημα και να απαιτήσει σθεναρά από τις τράπεζες να μετατρέψουν γρήγορα τα μεγάλα αποθέματα των προβληματικών περιουσιακών τους στοιχείων» αναφέρει η τρόικα. Επίσης, υποστηρίζει πως «τα αποθέματα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρηθούν για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις».

• Αν και επιτυγχάνεται πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν δύο τομείς που σημειώνονται καθυστερήσεις. Στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στην εργατική νομοθεσία με την κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί «να τις υλοποιήσει σταδιακά εντός του 2014». Πάντως, σημειώνεται πως θα υλοποιηθούν εκείνες που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ.

• Θα πρέπει να προχωρήσει «ο εξορθολογισμός των τιμολογιακών πολιτικών» στην ενέργεια και ο διαχωρισμός της ΔΕΗ σε δύο φορείς πριν από την ιδιωτικοποίησή της.

• Πρέπει να δοθεί «νέα ώθηση στην ιδιωτικοποίηση εταιρικών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων» που θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος και θα ενισχύσουν τις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή