Ενωση Τραπεζών: «Η ελληνική οικονομία διαθέτει τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα»

Ενωση Τραπεζών: «Η ελληνική οικονομία διαθέτει τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα»

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να αποκτήσει χαρακτηριστικά Φλόριντας και Silicon Valey».

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, κ. Μιχάλης Μασουράκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης με τον τίτλο «Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη – Προτάσεις πολιτικής». Προϋπόθεση ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας σε μια οικονομία προσανατολισμένη προς τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, δηλαδή προϊόντα υψηλής παραγωγικότητας.

Ο μετασχηματισμός απαιτεί χρόνο, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤ κ. Γιώργο Ζανιά, έπειτα από μια μακρά περίοδο σταθεροποίησης της οικονομίας, βρισκόμαστε σε φάση «υπερεπίτευξης στόχων. Το αναπτυξιακό απόθεμα που διαθέτει η ελληνική οικονομία και μπορεί να απελευθερωθεί είναι τεράστιο», σημείωσε με έμφαση ο κ. Ζανιάς και είναι πλέον ικανό να δημιουργήσει τις συνθήκες και «για την ευημερία των ανθρώπων».

Τον τρόπο που θα επιτρέψει να απελευθερωθεί το τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα της χώρας, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, υποδεικνύουν πενήντα και πλέον συγγραφείς που συμμετείχαν στη συγγραφή της συλλογικής μελέτης της ΕΕΤ, το περιεχόμενο της οποίας περιλαμβάνει σαράντα άρθρα, καλύπτοντας όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά και της δημόσιας διοίκησης.

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας μέσα από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που στοχεύει στην τόνωση του ανταγωνισμού και τη δημιουργία εσωτερικής υποτίμησης, ο κίνδυνος εγκλωβισμού σε μια περίοδο παρατεταμένης ανεργίας, με κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις, σύμφωνα με τον κ. Μασουράκη, είναι υπαρκτός. Αυτό που θα μπορούσε να μετριάσει το κόστος προσαρμογής είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού αναπτυξιακού κλίματος με ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις σε υποδομές και προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το αναπτυξιακό απόθεμα της χώρας, όπως αναλύεται στα σχετικά κείμενα της πολυσέλιδης (αριθμεί πάνω από 700 σελίδες) έκδοσης, θα προέλθει από την εξωστρέφεια, δηλαδή τη στροφή σε κλάδους διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών, που λόγω του ότι είναι εκτεθειμένοι στον διεθνή ανταγωνισμό, ενσωματώνουν τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, η οποία έχει ήδη συντελεστεί, η μετατόπιση αυτή θα επιτρέψει την αύξηση της παραγωγικότητας και θα επιταχυνθεί από το 2014 και μετά λόγω των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται στην αγορά εργασίας και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Η Ελλάδα, επισημαίνει χαρακτηριστικά στη μελέτη του ο κ. Δημήτρης Μαρούλης, δεν χρειάζεται να ανταγωνιστεί τις άλλες χώρες με βάση το χαμηλό κόστος εργασίας. Το μόνο που απαιτείται είναι οι αμοιβές του εργατικού δυναμικού να καταβάλλονται από τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση ανταγωνιστικών προϊόντων και όχι από τη συνεχή διόγκωση του δανεισμού της χώρας από το εξωτερικό.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας αναδεικνύουν αβίαστα την πρωτοπορία των εξαγωγικών κλάδων, τη γεωργία, τη μεταποίηση, την ενέργεια, τον τουρισμό ή την ενίσχυση ως διαμετακομιστικό κέντρο. Επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη, ο κ. Μασουράκης σημείωσε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κόμβο υψηλής ποιότητας διαβίωσης και αναψυχής, με όχημα την εγκατάσταση καινοτόμων δραστηριοτήτων και ατόμων υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Αντίστοιχα, η αγορά κατοικίας θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Μασουράκη, να απογειωθεί. Οι υποδομές της χώρας σε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια θα βελτιώνονταν σημαντικά, ενώ το ίδιο θα συνέβαινε με όλη την τουριστική υποδομή, περιλαμβανομένων και των υποδομών για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Οι συνέργειες με τη γεωργία, τη μεταποίηση, τις κατασκευές και τους λοιπούς κλάδους της οικονομίας θα ήταν καταλυτικού χαρακτήρα.

Οι κλάδοι που κάνουν τη διαφορά και οδηγούν στην ανάπτυξη

Το αναπτυξιακό απόθεμα της χώρας, όπως αναλύεται στις επιμέρους μελέτες, πηγάζει μέσα από το σύνολο των τομέων της οικονομίας, όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός, η γεωργία, τα τρόφιμα, η κρουαζιέρα, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια, τα εμπορικά ακίνητα, η ασφάλιση, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η κεφαλαιαγορά και το τραπεζικό σύστημα.

Το παράδειγμα του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), ο οποίος στην προσπάθειά του να αυξήσει τη ζήτηση κρουαζιέρας έχει εγκαινιάσει μια στρατηγική συνεργασία των αυτοδιοικητικών, τουριστικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής, προωθώντας τα προϊόντα της Κρήτης από το λάδι έως το κρασί, αποτελεί ένα παράδειγμα, αποτελεσματικής συνεργασίας. Προϋπόθεση, όπως περιγράφεται αναλυτικά από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Ιωάννη Μπρα η συμφωνία σε ένα κοινό στόχο, αυτόν της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Ο τομέας της ναυτιλίας θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ελλάδας σε ναυτιλιακό και οικονομικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η προνομιούχος γεωγραφική θέση της χώρας, όπως αναλύει ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου κ. Γεώργιος Γράτσος, προσφέρει σημαντικές δυνατότητες να καταστεί η κύρια αφετηρία κρουαζιεροπλοίων, να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο ή ακόμη και να προσελκύσει μεγάλες παραγγελίες ως ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο. Ο κ. Γράτσος προτείνει συγκεκριμένες λύσεις όπως η ανάπλαση του Ελληνικού ως επέκταση του ναυτιλιακού κέντρου του Πειραιά, η μεταφορά των επιβατηγών πλοίων από τον Πειραιά στο Λαύριο και η επέκταση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού του Πειραιά στα Μέγαρα.

Αντίστοιχα ο καθηγητής κ. Χαρίλαος Ψαραύτης αξιολογεί την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των κυριότερων λιμανιών της χώρας ως μη αποτελεσματική, καθώς θεωρεί ότι τα ιδιωτικά μονοπώλια δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και προτείνει την παραχώρηση τμημάτων των λιμανιών σε διαφορετικούς παρόχους σε αντιδιαστολή με την πλήρη παραχώρηση σε έναν πάροχο.

Εκτενείς προτάσεις περιλαμβάνονται στη μελέτη για τη βελτίωση των τομέων της Δημόσιας Διοίκησης, την απονομή δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη διοικητική μεταρρύθμιση, τη φορολογία, την εκπαίδευση, τη χωροταξία, την υγεία και την ασφάλιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή