Αναζητούνται οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

Αναζητούνται οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος «αναζητεί» η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνεται ότι η διανομή του στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι μια δύσκολη διαδικασία. Αν και απαιτείται χρόνος για την εξεύρεση της καλύτερης μεθόδου διανομής του μερίσματος ύψους 525 εκατ. ευρώ, το επίδομα εκτιμάται ότι θα κινηθεί από τα 400 ευρώ έως τα 1.000 ευρώ κατά περίπτωση (αναλόγως των τέκνων).

Ηδη ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, έδωσε εντολή στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εντοπιστούν, βάσει της φορολογικής δήλωσης και της δήλωσης φόρου ακίνητης περιουσίας, πόσοι είναι οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο να προσδιορίσει το οικογενειακό εισοδηματικό όριο που θα χρησιμοποιηθεί για να γίνει δίκαια η χορήγηση του εφάπαξ επιδόματος.

Χθες, διεξήχθησαν δύο συσκέψεις για το θέμα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, του συμβούλου του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου, του κ. Θεοχάρη, του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Π. Τσακλόγλου και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπα και Γ. Κουτρουμάνη. Η κυβέρνηση θέλει το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη να έχει καταλήξει στο σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για τη διανομή του μερίσματος, η οποία θα γίνει στις αρχές Μαΐου.

Τα 525 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος αναλύονται ως εξής:

• Τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν την ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχονται για τους αστέγους.

• Τα 30 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στους ενστόλους. Μοναδικό κριτήριο θα είναι το εισοδηματικό και όπως ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το όριο θα είναι τα 1.540 ευρώ μεικτών μηνιαίων αποδοχών. Το μέτρο αφορά περίπου 65.000 ενστόλους, οι οποίοι θα λάβουν περί τα 500 ευρώ έκαστος.

• Το μεγάλο «αγκάθι» είναι πώς θα διανεμηθούν τα υπόλοιπα 475 εκατ. ευρώ στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, και κυρίως μακροχρόνια, ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς δραστηριότητα, άτομα με αναπηρία και υπερήλικες). Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν ανασύρει τα έντυπα Ε1 των εισοδημάτων του 2012, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσοι φορολογούμενοι ανήκουν σε κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο.

Για παράδειγμα εάν διαπιστώσουν ότι οικογενειακό εισόδημα ύψους 10.000 ευρώ έχουν 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι, τότε θα μειωθεί το εισοδηματικό κριτήριο προκειμένου να μην ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο δικαιούχους. Ενδεχομένως το κρίσιμο όριο να είναι τα 7.000 ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί και το περιουσιακό κριτήριο. Στην περίπτωση που κάποιος δικαιούχος έχει ακίνητο μεγάλης αξίας ή δευτερεύουσα κατοικία θα εξαιρεθεί του επιδόματος. Ως προς τη διανομή του μερίσματος στις ευπαθείς κατηγορίες, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι είναι μια εύκολη διαδικασία. Από τη στιγμή που το υπουργείο εντοπίσει τους δικαιούχους, θα πιστώσει απευθείας στους λογαριασμούς τους ποσά από 400 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με τα παιδιά της κάθε οικογένειας. Εάν δεν υπάρχει λογαριασμός, οι δικαιούχοι θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα (email) με το οποίο θα καλούνται να συμπληρώσουν σε ειδική φόρμα τα στοιχεία τους. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί ειδική φόρμα για να μπορούν να ελέγχουν οι ενδιαφερόμενοι εάν είναι δικαιούχοι, βάσει των κριτηρίων που θα αποφασιστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή