Μεγάλη πρόοδος στα δημοσιονομικά, μεγάλη υστέρηση στις μεταρρυθμίσεις

Μεγάλη πρόοδος στα δημοσιονομικά, μεγάλη υστέρηση στις μεταρρυθμίσεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, αλλά και την υστέρηση που εμφανίζεται στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, αναγνώρισαν οι ομιλητές που πήραν μέρος στη δημόσια συζήτηση με θέμα «Μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάπτυξη», που διοργάνωσαν το ΙΟΒΕ, το ΕΛΙΑΜΕΠ, η Kantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus.

Στα χαρακτηριστικά της μεγάλης και ιδιαίτερα σημαντικής προσαρμογής που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στο δημοσιονομικό και το εμπορικό ισοζύγιο, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Ν. Βέττας. Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που υπάρχουν ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή μεταρρυθμιστική δυναμική που θα μετασχηματίσει θετικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία, και προειδοποίησε για τους υψηλούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί. Τέλος, ο κ. Βέττας περιέγραψε τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς που υπάρχουν για τη χώρα δεδομένης της συμμετοχή της στη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το αναπτυξιακό μας πρόβλημα δεν επιδέχεται απλές προσεγγίσεις· η λιτότητα και οι περικοπές εισοδημάτων δεν αποτελούν λύση για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, τόνισε σε παρέμβασή του ο κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΣΕΒ και πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Τόνισε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως η αναπτυξιακή διέξοδος μπορεί να έρθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να απελευθερωθούν, να ενδυναμωθούν και να κινητοποιηθούν. Ο κ. Βιδάλης αναγνώρισε ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στα δημοσιονομικά μας, με το σημαντικό επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και του περιορισμού του μεγέθους του κράτους, παρατήρησε όμως ότι παρά τις περικοπές και τις θυσίες ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και των σημαντικών αλλαγών είναι ακόμη μακρύς, πολύπλοκος και επίπονος, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα εγγυάται και την κοινωνική ανάταξη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης και η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαρία Δαμανάκη, η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η οικονομική ανάπτυξη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα απαιτεί σημαντικές και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή