Η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση με λάθος τρόπο

Η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση με λάθος τρόπο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακραίο σύμπτωμα της ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά και «πειραματόζωο μιας συνταγής σωτηρίας από τις Βρυξέλλες που είχε πολλά κενά και λάθη» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατά την ομιλία του στην τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στις Βρυξέλλες.

Η κρίση, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, ανέδειξε την εντεινόμενη αποξένωση ανάμεσα στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ και τους λαούς της Ευρώπης, για να σημειώσει ότι «με τη λιτότητα ως κυρίαρχη συνταγή και με την ανταγωνιστικότητα ως αποκλειστικό ζητούμενο, η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά». Μίλησε για ανάγκη επανακαθορισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ρόλο σε αυτόν τον επανακαθορισμό θα έχουν και οι κοινωνικοί εταίροι, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο. Η επιχειρηματική κοινότητα «δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι, ότι οι στατιστικές αναφέρονται σε ανθρώπινες ζωές, ότι η οικονομία δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος και κατέληξε, «πριν συζητήσουμε, λοιπόν, για το ποια οικονομία επιδιώκουμε, θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια κοινωνία θέλουμε».

Το πραγματικό διακύβευμα του κοινωνικού διαλόγου είναι να αναδείξει τα κοινά συμφέροντα και τους κοινούς στόχους των δυνάμεων εργασίας. Να συναρμόσει την ανταγωνιστικότητα με τη δημιουργικότητα. Να θέσει την παραγωγικότητα στην υπηρεσία της κοινωνικής προόδου. Να κάνει το οικονομικό κέρδος κοινωνική υπεραξία, την εργασιακή ειρήνη υπόβαθρο της κοινωνικής συνοχής, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Εξέφρασε τέλος την άποψη, ότι η πορεία προς τη βιώσιμη έξοδο από την πολιτική και οικονομική κρίση της Ελλάδας θα είναι ακόμη μακρά. «Δεν αμφιβάλλω, ωστόσο, ότι θα βρούμε τον δρόμο μας. Και θα συμπορευτούμε πάλι ενεργά με μία Ευρώπη, που κι αυτή θα έχει ξαναβρεί τον δικό της, κοινό δρόμο προς την ένωση και την ευημερία», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή