Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ για προβληματικές επιχειρήσεις

Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ για προβληματικές επιχειρήσεις

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρύθμιση οφειλών με νέους ευνοϊκότερους όρους, ακόμη και για περισσότερες από 180 ισόποσες δόσεις, από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υπαχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρ. 99 & 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΙΚΑ. Για όσο διάστημα εξυπηρετούνται οι όροι της νέας ρύθμισης (καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων) αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών και άλλων μέτρων είσπραξης και χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Μάλιστα, με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ισχυροποιείται ο ρόλος του στην έγκριση ή μη αιτημάτων που αφορούν καταβολή οφειλών ακόμη και σε βάθος χρόνου που ξεπερνά τη 15ετία.

Αναλυτικότερα, στις περιπτώσεις που ανοίγει η διαδικασία εξυγίανσης για επιχειρήσεις και εργοδότες, σύμφωνα με το άρθρο 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα όπως ισχύει, καθώς και στις περιπτώσεις της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης κατά το άρθρο 106 β, οι οφειλέτες μπορούν πλέον να επιλέξουν τη ρύθμιση των οφειλών τους με δύο τρόπους. Είτε με την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής με έκπτωση των πρόσθετων τελών σε ποσοστό 80%, είτε με υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης με τις εξής προϋποθέσεις:

• Για μέχρι εβδομήντα δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η έκπτωση των πρόσθετων τελών θα είναι 60%.

• Μέχρι ογδόντα τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, έκπτωση 50%.

• Μέχρι ενενήντα έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, έκπτωση 40%.

• Για έως και εκατόν είκοσι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η έκπτωση θα είναι 30%.

• Μέχρι εκατόν σαράντα τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, έκπτωση 20% και,

μέχρι 160 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση πρόσθετων τελών 10%.

• Μέχρι εκατόν ογδόντα ισόποσες μηνιαίες δόσεις δεν προβλέπεται καμία έκπτωση στα πρόσθετα τέλη.

Αιτήματα που αφορούν περισσότερες των ανωτέρω δόσεων φέρονται ενώπιον του Δ.Σ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Υφιστάμενες οφειλές μισθολογικών περιόδων απασχόλησης που δεν περιλαμβάνονται στην επικυρωθείσα συμφωνία εξυγίανσης, καταβάλλονται εφάπαξ ή εντάσσονται σε καθεστώς ρύθμισης κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

Αλλαγές σε εφάπαξ

Μόνο για το τμήμα της εικοσαετίας που συμπληρώνεται μετά την 1/1/2014 θα υπολογίζεται με νέο τρόπο το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού, για τα αιτήματα έως τις 31/8/2013 καθώς και για αιτήματα από 1/9/2013 έως 31/12/2013 αλλά και για όσα έχουν κατατεθεί μετά την 1/1/2014, αλλά το διάστημα της 20ετίας συμπληρώνεται πριν από την 1/1/2014, το εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση τις οικείες καταστατικές διατάξεις και τη γενικότερη νομοθεσία για την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή