Πώς φορολογούνται επαγγελματίες και «μπλοκάκια»

Πώς φορολογούνται επαγγελματίες και «μπλοκάκια»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης. Η λάθος συμπλήρωση των κωδικών μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον φόρους και να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε συντελεστή 26% και όχι με την κλίμακα των μισθωτών. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» κατά τη συμπλήρωση των κωδικών 019-020  θα πρέπει να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ των εργοδοτών και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις, πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων. Ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφ’ όσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Εχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους.

• Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα 3.

Επισημαίνεται ότι, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω υπόχρεοι δεν δικαιούνται την έκπτωση των δαπανών που είχαν μέχρι σήμερα (αναφέρονται στο άρθρο 31 του Ν. 2238/1994).

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Οσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έσως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για πάνω από 50.000 ευρώ.

Για τις νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά 50% και μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον το καθαρό εισόδημα είναι μέχρι 10.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με 13%. Αν είναι έστω και ένα ευρώ μεγαλύτερο, θα φορολογηθεί με 26%. Κατά τη γραμματική, όμως, ερμηνεία της διάταξης, εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ πρέπει οι πρώτες 10.000 ευρώ να φορολογηθούν με συντελεστή 13%, το ποσό πάνω από 10.000 μέχρι και 50.000,00 (επόμενα 40.000 ευρώ) να φορολογηθεί με συντελεστή 26% και το υπερβάλλον ποσό με συντελεστή 33%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή