Ανησυχία στο ΤΧΣ από το βέτο τoυ Αλμούνια στην αύξηση της Eurobank

Ανησυχία στο ΤΧΣ από το βέτο τoυ Αλμούνια στην αύξηση της Eurobank

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός επικρατεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το βέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Οι κοινοτικές αρχές ζητούν η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους 3 δισ. ευρώ, να καλυφθεί κατά προτεραιότητα από ιδιωτικά κεφάλαια και το ΤΧΣ να περιοριστεί σε επικουρικό ρόλο συμμετέχοντας μόνο αν υπάρξουν αδιάθετα. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία υπογράμμισε την ανάγκη η αύξηση να καλυφθεί από ιδιώτες.

Αν συμβεί αυτό και το ΤΧΣ απόσχει από τη διαδικασία, τότε το ποσοστό συμμετοχής του στη Eurobank από 95% που είναι σήμερα θα συρρικνωθεί στο περίπου 35%. Πρόκειται για εξέλιξη που ανατρέπει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του ΤΧΣ, καθώς επιδίωξη ήταν το Ταμείο να καλύψει ένα αξιόλογο μέρος της αύξησης ώστε να διατηρήσει το ποσοστό του στην τράπεζα στο επίπεδο του 50%. Η συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση θα διευκόλυνε πολιτικά και την κυβέρνηση, ώστε να κάμψει τις διάφορες αντιδράσεις που εστιάζουν στην τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Η τρόικα και τα 5,8 δισ.

Η διοίκηση του ΤΧΣ έδωσε μεγάλη μάχη τις προηγούμενες εβδομάδες πιέζοντας την τρόικα για την ανάγκη συμμετοχής του στη διαδικασία. Τα στελέχη του Ταμείου υπογράμμισαν ότι η αποχή από την παρούσα αύξηση θα περιορίσει αισθητά τις πιθανότητες του ΤΧΣ και κατ’ επέκταση των φορολογουμένων να ανακτήσουν μεγαλύτερο μέρος από τα 5,8 δισ. ευρώ που τοποθετήθηκαν στη Eurobank στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, αν το ΤΧΣ διατηρήσει ένα μεγαλύτερο ποσοστό στην τράπεζα, και επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, τότε το ΤΧΣ θα μπορούσε λίγο αργότερα να πουλήσει τις μετοχές αυτές σε ιδιώτες σε αισθητά υψηλότερες τιμές, κατορθώνοντας έτσι να ανακτήσει μεγαλύτερο μέρος από τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί.

Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζουν ότι αν η αύξηση ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή μόνο του ιδιωτικού τομέα, θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη επιτυχία και θα μεταδώσει ένα ισχυρότατο μήνυμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης για την κατάσταση και τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας. Σημαντικό σημείο προβληματισμού αποτελεί το ποια νομική κάλυψη θα έχουν τα μέλη του ΤΧΣ για τη συναλλαγή μέσω του νέου νόμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νόμος περιγράφει τη σχετική διαδικασία και επιχειρεί να προσφέρει σχετική κάλυψη. Ωστόσο, πρόκειται για λεπτό και πολύπλοκο νομικό θέμα και η διοίκηση του ΤΧΣ αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ζητήσει σχετικές νομικές γνωματεύσεις. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αύξηση της Eurobank είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό.

Οπως έγραψε η «Κ» την προηγούμενη εβδομάδα (18.3.14) οι τρεις στρατηγικοί επενδυτές (η πρώτη «κοινοπραξία» αποτελείται από Fairfax, Wilbur Ross, Fidelity και Capital Research, η δεύτερη από York Capital, Anchorage, Marathon, Perry Capital και Monarch, και τρίτη επενδύτρια είναι η Appolo Asset Management) έχουν δεσμευθεί, τόσο στις διοικήσεις της τράπεζας και του ΤΧΣ όσο και στην κυβέρνηση, να συμμετάσχουν στην αύξηση με ποσά 1 έως 1,5 δισ. ευρώ έκαστος. Δηλαδή προσφέρουν κεφάλαια συνολικά 4 δισ. υπερκαλύπτοντας την έκδοση. Πέραν των παραπάνω, ισχυρό ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην αύξηση έχουν εκδηλώσει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι –μεταξύ αυτών η BlackRock, η Third Point, η Wellington– αλλά και επενδυτές όπως ο G. Soros, ο J. Paulson κ.ά. Επιπλέον ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και κρατικά ταμεία χωρών του Κόλπου, όπως η Abu Dhabi Investment Authority και η Qatar Holding, καθώς και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή