Η Ευρώπη στη μέγγενη των τραπεζικών stress test

Η Ευρώπη στη μέγγενη των τραπεζικών stress test

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φάντασμα των στρες τεστ πλανάται πάνω από την Ευρώπη, καθηλώνοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε πιστωτική συρρίκνωση για όλο το 2014. Ανάλογη είναι και η εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες, η κεφαλαιακή επάρκεια των οποίων θα «ελεγχθεί» εκ νέου από την αρμόδια ευρωπαϊκή Αρχή, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται το φθινόπωρο.

Η περίπτωση των ιταλικών τραπεζών, όπως η Unicredito, που έσπευσαν στα αποτελέσματα του 2013 να κάνουν γενναίες προβλέψεις για τις ενδεχόμενες επισφάλειες, είναι ενδεικτική της απειλής που νιώθει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ενόψει των στρες τεστ του Οκτωβρίου. Η μία μετά την άλλη οι συστημικές τράπεζες, στα αποτελέσματα του 2013 που ανακοινώνονται σταδιακά από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σπεύδουν να βγάλουν στην επιφάνεια τους σκελετούς των κόκκινων δανείων που οδηγούν σε τεράστιες ζημίες.

Με την ευρωπαϊκή οικονομία να βρίσκεται ήδη από το 2013 σε καθεστώς απομόχλευσης και πιστωτικής συρρίκνωσης κατά -2%, είναι προφανές ότι οι προβλέψεις για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα κάθε άλλο παρά αισιόδοξες μπορεί να είναι. Το χρηματοδοτικό κενό που εμφανίζει άλλωστε η απόκλιση μεταξύ δανείων και καταθέσεων φθάνει τα 70 δισ. ευρώ και αν και συνεχίζει να καλύπτεται από την ΕΚΤ και τον ELA, η πίεση για σταδιακή απεξάρτηση είναι υπαρκτή.

Οι ελληνικές τράπεζες παρά το γεγονός ότι αντικρούουν την αμφισβήτηση της τρόικας για την εξέλιξη των επισφαλειών, προβάλλοντας την αυστηρή αξιολόγηση στην οποία έχουν υποβληθεί έως σήμερα από δύο διαδοχικές αξιολογήσεις της BlackRock, δεν μπορούν παρά να υποκύψουν στην απειλή της νέας επιτήρησης, που είναι προ των πυλών.

Με αυτό το δεδομένο η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει να κινείται με αρνητικό πρόστιμο, ακόμη και αν επαληθευθεί το θετικό σενάριο για ανακοπή της ύφεσης το β΄ εξάμηνο του έτους και σταθεροποιηθεί η οικονομία. Η δανειοδότηση κυρίως των επιχειρήσεων, καθώς τα νοικοκυριά είναι εκτός κάθε σχετικής συζήτησης, θα περιοριστεί στα κονδύλια που θα εισρέουν μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χρηματοδότησης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η προσπάθεια θα εστιαστεί στην ανάλωση των κονδυλίων που έχουν δεσμευθεί ήδη στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ, ενώ εντός του έτους αναμένεται και η ενεργοποίηση του Επενδυτικού Ταμείου, με κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο ρυθμός χρηματοδότησης θα είναι αρνητικός κατά 3% – 4% και οι πηγές χρηματοδότησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης που πρέπει να προχωρήσουν, αποτελούν το μεγάλο ερώτημα όχι μόνο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή