Νέο ρεκόρ εσόδων και αφίξεων το 2014

Νέο ρεκόρ εσόδων και αφίξεων το 2014

6' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το success story του ελληνικού τουρισμού θα συνεχιστεί και τη φετινή περίοδο, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την πορεία των κρατήσεων. Τις θετικές εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό οδηγούν παραδοσιακές αγορές, όπως είναι αυτές της Γερμανίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. «Κλειδί» για την ανοδική πορεία αποτελεί η σημαντική αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό.

Ισχυρή ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα έχει και ο αθηναϊκός προορισμός. Μόνο η Αegean θα συνδέσει την Αθήνα με 15 επιπλέον προορισμούς του εξωτερικού. Και επειδή η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το πρώτο δίμηνο του έτους δείχνουν ότι ήδη οι συνολικές αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 16,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η μόνη αρνητική παράμετρος, η οποία όμως δεν φαίνεται ικανή να ανατρέψει το συνολικό θετικό αποτέλεσμα, προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δύο αγορές από τις οποίες καταγράφεται υστέρηση στις κρατήσεις. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, πιστεύει ότι ο ελληνικός προορισμός θα καταφέρει και τη φετινή περίοδο να επιτύχει ρεκόρ επιδόσεων τόσο στις αφίξεις ξένων επισκεπτών όσο και στα τουριστικά έσοδα. Για τις αφίξεις ο στόχος που έχει τεθεί είναι τα 18,5 εκατομμύρια τουρίστες, από 17,9 πέρυσι και για τα έσοδα τα 13 δισ. ευρώ, από 12 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρει στην «Κ», η μέση αύξηση των κρατήσεων από τη Γερμανία κινείται κοντά στο 20% και από την Αγγλία κοντά στο 10%. Σε διψήφιο ποσοστό βρίσκονται οι κρατήσεις και από τις ΗΠΑ, ενώ ανοδικά κινούνται οι κρατήσεις τόσο από τις σκανδιναβικές χώρες όσο και από τις βαλκανικές αγορές. Μόνο από τη Ρωσία οι κρατήσεις αυτήν την περίοδο είναι μειωμένες κατά μέσον όρο σε ποσοστό 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αποδίδει τη μείωση περισσότερο στην υποτίμηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ και λιγότερο στις τελευταίες εξελίξεις με την Ουκρανία, από την οποία η πτώση των αφίξεων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μη αναστρέψιμη.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, σύμμαχος στην προσπάθεια περαιτέρω ανόδου του εισερχόμενου ταξιδιωτικού ρεύματος είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες, βάσει των τελευταίων πληροφοριών, έχουν αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις για τον ελληνικό προορισμό κατά περίπου 1,5 εκατ. σε σχέση με το 2013. Στις παραμέτρους που παίζουν ρόλο και φέτος στη μεταβολή των κρατήσεων υπέρ της χώρας μας στη Μεσόγειο, περιλαμβάνεται βεβαίως και η αδυναμία της Αιγύπτου να ακακάμψει τουριστικά λόγω της παρατεταμένης αστάθειας στη χώρα. Η εξέλιξη αυτή, όμως, θα «χτυπήσει» τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που θα έλθουν στη χώρα μας, λόγω της γενικότερης αρνητικής συγκυρίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων του κλάδου μιλούν για ανάκαμψη από το 2015 και μετά.

Εως 50% αυξημένες οι κρατήσεις από το εξωτερικό

Αισιόδοξοι είναι οι ξενοδόχοι αλλά και οι δήμαρχοι σε δέκα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης τη φετινή σεζόν. H έρευνα που πραγματοποίησε η «Κ» κατέδειξε ότι οι κρατήσεις εμφανίζουν ανοδικές τάσεις, με εξαίρεση τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Σαντορίνη. Αύξηση μεταξύ 12% και 15% θα παρουσιάσουν οι αφίξεις στη Σαντορίνη φέτος, προβλέπει ο δήμαρχος του νησιού, Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία παρουσιάζουν αύξηση κατά 20%, συμπληρώνει. Στα θετικά της φετινής σεζόν αναφέρει τη σημαντική αύξηση που καταγράφεται από αγορές όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Αυστραλία και τις 8 πτήσεις ημερησίως που θα συνδέουν το νησί με την Αθήνα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Αegean γενικότερα για το νησί τη φετινή σεζόν έχει αυξήσει κατά περίπου 70% τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις. Επίσης, οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις της Aegean από αεροδρόμια του εξωτερικού προς τη Σαντορίνη θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση, φθάνοντας σε αριθμό τις 106.

Κέρκυρα. Αύξηση σε διψήφιο ποσοστό εμφανίζουν οι κρατήσεις στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Γιάννη Τρεπεκλή. Επίσης, σημειώνει ότι καταγράφεται σημαντική άνοδος των κρατήσεων στα άκρα της τουριστικής περιόδου, δηλαδή τον Απρίλιο – Μάιο και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, με κρατήσεις κυρίως από τη γερμανική αγορά. Απρόβλεπτη χαρακτηρίζει την εξέλιξη των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά.

Χαλκιδική. «Οι κρατήσεις από τη Γερμανία παρουσιάζουν μέχρι στιγμής αύξηση κατά 10% για τη φετινή σεζόν, ενώ για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια, θα έχουμε οργανωμένα πακέτα με Ολλανδούς τουρίστες», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Επίσης, προσθέτει ότι από τις βαλκανικές αγορές, που τροφοδοτούν με αφίξεις 110 ημέρες τον προορισμό, καταγράφεται αύξηση μεταξύ 5%-15%. Από την Ουκρανία εκτιμά ότι θα χαθούν τη φετινή περίοδο 40.000 αφίξεις. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, από την οποία η περιοχή είχε πέρυσι 140.000 αφίξεις, επισημαίνει ότι καταγράφεται μία πτώση της τάξης του 15%. Πάρα ταύτα, σημειώνει ότι οι ξενοδόχοι κρατούν στάση αναμονής πριν από την εξαγωγή οριστικών εκτιμήσεων.

Κως. «Αρκετά είναι τα ξενοδοχεία στην Κω που έχουν από τώρα 100% εξασφαλισμένη πληρότητα από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μηνάς Χατζημιχαήλ, συμπληρώνοντας ότι η αύξηση των κρατήσεων μέχρι στιγμής φθάνει σε ποσοστό 25% συγκριτικά με πέρυσι. Για πρώτη φορά πέρυσι η Κως έσπασε το φράγμα του 1 εκατ. αεροπορικών αφίξεων και φέτος θα κινηθεί ακόμη υψηλότερα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Οι αυξήσεις προέρχονται κυρίως από Γερμανία και Αγγλία, ενώ ανακάμπτει και η αγορά των σκανδιναβικών αγορών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι από τα τέλη Απριλίου οι ξενοδόχοι θα αρχίσουν σταδιακά να υπογράφουν τα συμβόλαια με τους tour operators για τη σεζόν του 2015.

Ηράκλειο. «Από 10% έως 50% είναι αυξημένες οι κρατήσεις για το Ηράκλειο από αγορές όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές αγορές», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων, Νίκο Χαλκιαδάκη. Στον αντίποδα, από τη Ρωσία εμφανίζεται πτώση της τάξης του 20%, την οποία αποδίδει περισσότερο στην υποτίμηση του ρουβλίου και λιγότερο στις τελευταίες εξελίξεις και από την Ουκρανία, μείωση της τάξης του 60%. Ο κ. Χαλκιαδάκης εκτιμά ότι η αύξηση των κρατήσεων από τις παραδοσιακές αγορές θα υπερκαλύψει την πτώση που διαφαίνεται από Ουκρανία και Ρωσία.

Κεφαλονιά. Ανοδικά εξελίσσονται οι κρατήσεις για την Κεφαλονιά, παρά το πλήγμα που δέχθηκε το νησί από τους πρόσφατους σεισμούς, σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Γαλιατσάτο, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Ο κ. Γαλιατσάτος σημειώνει ότι η γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών κρατήσεων Booking.com παρουσιάζει αύξηση των κρατήσεων, που αγγίζει το 100% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, αποκαλύπτει ότι πρόσφατα η Thomson, που ελέγχεται από την Τui, προχώρησε στη σύναψη συμβολαίων με ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα της Κεφαλονιάς για τη σεζόν του 2015. Από την άλλη, πρόβλημα αναδύεται για την κρουαζιέρα στο νησί, καθώς σημειώθηκαν ακυρώσεις δρομολογίων.

Πήλιο. «Στα μεγάλα ξενοδοχεία είναι αυξημένες οι κρατήσεις στο Πήλιο, δεδομένου ότι έχουν διατηρήσει χαμηλά και τις τιμές», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης. Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες, σημειώνει ότι το καλοκαίρι εξαρτώνται κατά 50% από την εγχώρια αγορά. Θετικό στοιχείο για την προσέλκυση των Ελλήνων τουριστών, όπως εκτιμά, είναι το γεγονός ότι φέτος πολλές μονάδες θα προχωρήσουν σε εκπτώσεις και προσφορές, κυρίως, όταν η διαμονή ξεπερνάει τις πέντε ημέρες.

Νάξος. «Αυξημένες είναι οι κρατήσεις στη Νάξο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Μάιο κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», τονίζει ο γ.γ. της ένωσης ξενοδόχων του νησιού, Γιάννης Μαργαρίτης. Αυξήσεις καταγράφονται από Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία και ΗΠΑ. Επίσης, ο ίδιος αναφέρεται στη φετινή βράβευση της Νάξου από την Tripadvisor ως ένα από τα καλύτερα νησιά του κόσμου και στο αφιέρωμα που έκαναν οι New York Times.

Χανιά. «Πρώτη αγορά θα είναι και φέτος για τα Χανιά οι σκανδιναβικές χώρες, απ’ όπου οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά, ενώ αυξήσεις καταγράφονται και από Γερμανία, Αγγλία και Πολωνία», επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του προορισμού, Μανώλης Γιαννούλης. Ανησυχία υπάρχει για την αγορά της Ουκρανίας. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, αναδυόμενη αγορά για τα Χανιά, εκτιμά ότι τελικά οι αφίξεις θα φθάσουν στα περυσινά επίπεδα.

Ζάκυνθος. Απ’ όλες τις σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές, η αύξηση των αφίξεων στη Ζάκυνθο αναμένεται να κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό τη φετινή τουριστική σεζόν σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των προκρατήσεων και τις εκτιμήσεις της προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου, Χριστίνας Τετράδη. Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αγορά, σημειώνει ότι καταγράφεται υστέρηση των κρατήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή