Πώς θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα σε ανασφάλιστους, άστεγους, ένστολους

Πώς θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα σε ανασφάλιστους, άστεγους, ένστολους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υγειονομική περίθαλψη, για μεγάλο τμήμα ανασφάλιστων πολιτών, αποφάσισε χθες η κυβέρνηση να παράσχει, αξιοποιώντας μέρος του κοινωνικού μερίσματος που συνολικά ανέρχεται στα 525 εκατ. ευρώ.

Στη σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Oικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτρουμάνη και Χρ. Πρωτόπαπα, συμφωνήθηκαν οι κατηγορίες των κοινωνικών ομάδων στις οποίες θα διανεμηθεί το πλεόνασμα του 2013, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα είναι 800.000 με 1.000.000 άτομα.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι τα κριτήρια και οι όροι για την είσπραξη των επιδομάτων θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα της συμφωνίας με την τρόικα και θα κατατεθεί στη Βουλή έως την Παρασκευή.

Στόχος είναι το μέρισμα να χορηγηθεί στις 9 Μαΐου, ενώ όσοι δεν καλύπτονται από τις διατάξεις που θα περάσουν στο πολυνομοσχέδιο, θα «καλυφθούν» με Κοινή Υπουργική Απόφαση των εμπλεκομένων υπουργείων.

Παράλληλα, δεδομένου ότι το βασικό κριτήριο για τον εντοπισμό των δικαιούχων είναι τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2012, η κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για όσους έμειναν άνεργοι εντός του 2013, σε μία προσπάθεια να μην εξαιρέσει αδίκως κάποιους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, θα παραμείνει αποθεματικό της τάξης των 20 εκατ. ευρώ για αυτή την κατηγορία πολιτών.

Ειδικότερα, από τη χθεσινή σύσκεψη προκύπτει ότι το πλεόνασμα των 525 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί ως εξής:

1. Ποσό 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των υπηρεσιών σίτισης και στέγασης των αστέγων.

2. Ποσό 35 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για περίπου 68.000 με 70.000 ένστολους. Το εισοδηματικό κριτήριο είναι οι ακαθάριστες αποδοχές να μην ξεπερνούν τα 1.500 – 1.550 ευρώ τον μήνα, ενώ υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θα είναι εφάπαξ και εκτιμάται ότι θα ανέλθει περί τα 500 ευρώ κατ’ άτομο.

3. Ποσό 20 εκατ. ευρώ για να έχουν υγειονομική περίθαλψη οι περίπου 350.000 – 400.000 ανασφάλιστοι πολίτες και συγκεκριμένα:

• Μακροχρόνια άνεργοι που δεν καλύπτονται από άλλον ασφαλιστικό φορέα.

• Υπερήλικες ανασφάλιστοι.

• Επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, χωρίς κάλυψη από ΟΑΕΕ.

• Επαγγελματίες με δραστηριότητα, αλλά με χρόνιες παθήσεις και με οφειλές στον ΟΑΕΕ.

4. Ποσό 20 εκατ. ευρώ για όσους έμειναν άνεργοι το 2013.

5. Ποσό 430 εκατ. ευρώ θα διατεθεί με εισοδηματικά κριτήρια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους). Το γενικό εισοδηματικό κριτήριο υπολογίζεται να ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ ετησίως, ενώ θα κλιμακώνεται έως τα 10.000 – 11.000 ανάλογα με τα τέκνα της κάθε οικογένειας. Εκτιμάται, πάντως, ότι σε γενικές γραμμές το εφάπαξ βοήθημα θα είναι κατ’ ελάχιστο στα 500 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά. Δηλαδή, μία οικογένεια με δύο παιδιά θα λάβει επίδομα περίπου 800 ευρώ, ενώ για μία πολύτεκνη οικογένεια το επίδομα θα φθάσει στα 1.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή