Μειώθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Μειώθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 295 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2014, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013 κατά 6,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η μείωση είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή εάν γίνει σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2012, που το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στο 1,3 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον φετινό Ιανουάριο:

1. Το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στο 1,7 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 6,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2013. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7,2% και υποχώρησαν στο 1,9 δισ. ευρώ, ενώ ελαφρώς πτωτικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές (μείωση 1,2%) που έφθασαν στα 3,6 δισ. ευρώ.

2. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν τον πρώτο μήνα του έτους κατά 22,5% σε σχέση με τον ίδιο διάστημα του 2013, ή κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ. Επίσης, και οι εισπράξεις από τη ναυτιλία αυξήθηκαν κατά 4,7%, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αυξήθηκαν κατά 22,6% και οι πληρωμές για τουριστικές υπηρεσίες. Δηλαδή, τα ταξίδια αναψυχής προς το εξωτερικό.

3. Τα έσοδα της χώρας από την Ε.Ε. μειώθηκαν στο 1,1 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον Ιανουάριο, ενώ μειωμένες ήταν και οι πληρωμές της Ελλάδας προς την Ε.Ε.

4. Οι υποχρεώσεις για τόκους συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με αποτέλεσμα φέτος τον Ιανουάριο να ανέλθουν στα 237,9 εκατ. ευρώ από 360,5 εκατ. ευρώ πέρυσι και 605,3 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή