ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβαίνουν οι τόνοι για το τίμημα του Ελληνικού

anevainoyn-oi-tonoi-gia-to-timima-toy-ellinikoy-2013652

Καθώς πλησιάζει η ώρα των τελικών αποφάσεων για το Ελληνικό, κλιμακώνονται οι επικρίσεις προς την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το θέμα αυτό. Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αναγκάσθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Real που αναφερόταν στην εύλογη αξία του Ελληνικού. Συγκεκριμένα αναφέρονταν σε επιστολή του πρώην επικεφαλής της Ελληνικόν Α.Ε. Σπύρου Πολάλη, προς τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέα Ταπραντζή. Ο πρώτος ανέφερε ότι η αξία του Ελληνικού ανέρχονταν σε 1,24 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό απέχει από το τίμημα που φέρεται ότι διαπραγματεύεται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ με τον μοναδικό ενδιαφερόμενο για το Ελληνικό, Lamda Development.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «δήθεν» την αποτίμηση που πραγματοποίησε η διοίκηση της «Ελληνικόν» και σημείωσε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ ακολουθεί αυστηρά την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία αφενός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αφετέρου περιλαμβάνει σειρά ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αρχές ασφαλείας». Η ίδια απάντηση δόθηκε και για το θέμα των διασυνδέσεων του αρχιτεκτονικού γραφείου Foster που συμμετέχει στη προσφορά της Lamda Development με την εταιρεία Happold Consulting που ανέλαβε ως ανεξάρτητος αποτιμητής του έργου για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Ταμείου, οι δύο ιδιαίτερα γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα αξιοποίησης ακινήτων, θεωρείται εύλογο να έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν σε διάφορα μεγάλα έργα ανά τον κόσμο.

Πάντως σε ό,τι αφορά το προσφερόμενο τίμημα, παράγοντες που γνωρίζουν καλά τη διαδικασία, ανέφεραν χθες ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το 30% επί των κερδών που θα λαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο από τον επενδυτή. Επίσης, όπως σημείωναν, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η επίπτωση που θα έχει η δημιουργία της επένδυσης, η οποία εκτιμάται σε 1,2% του ΑΕΠ με βάση το ΙΟΒΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα της βελτιωμένης προσφοράς που έχει κληθεί να υποβάλει η Lamda Development, έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο. Η βελτιωμένη προσφορά θα ανοιχτεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και το οποίο πρόκειται ν’ αποφασίσει αν θα την κάνει δεκτή ή όχι.