“Πακέτο καλών νέων” μετά το πολυνομοσχέδιο

“Πακέτο καλών νέων” μετά το πολυνομοσχέδιο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πακέτο» των καλών νέων σχεδιάζει αυτές τις ημέρες το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο, αλλά για να μπορέσει να το προωθήσει βασικό προαπαιτούμενο είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Το πρώτο καλό νέο είναι η παροχή των 525 εκατ. ευρώ σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, ένστολους, άστεγους και κατηγορίες ανασφάλιστων πολιτών με την διασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψής τους. Η κυβέρνηση εργάζεται αυτή τη στιγμή για την εξειδίκευση των όρων βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το μέρισμα, το οποίο θα καταβληθεί έως τις 9 Μαίου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα θα έχει ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, από τους ομολόγους του στο Eurogroup να αναλάβει η Ευρωζώνη τις υποχρεώσεις της για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Μαίου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 όπως αυτό θα έχει επικυρωθεί από την Eurostat, καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα. Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αναμένει ότι θα λάβει από την Ευρωζώνη μία δήλωση ότι θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι.

Για εκείνες τις ημέρες σχεδιάζεται και η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές. Το οικονομικό επιτελείο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αρμόδια στελέχη ξεκαθαρίζουν πως η έκδοση νέου ομολόγου θα είναι «δοκιμαστική» και δεν θα γίνει επειδή υπάρχει ανάγκη κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Ωστόσο, αυτό που επιδιώκει στην παρούσα φάση είναι να ανάψει το «πράσινο φως» για τις εκταμιεύσεις των δόσεων από Ευρωζώνη (τουλάχιστον 8,3 δις ευρώ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (3,6 δις ευρώ). Τα δάνεια αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αλλά πρώτα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο έως το Eurogroup της 1η Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή