Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 962 εκατ. δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο

Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 962 εκατ. δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα δημοσιονομικά της χώρας να βελτιώνονται διαρκώς ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τον Ιανουάριο δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 962 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή τον Ιανουάριο φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους και τέλη 962 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 63,26 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έσοδα ύψους 266 εκατ. ευρώ, από τα οποία 61 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή από αυτά που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ 205 εκατ. ευρώ αφορούν τις παλιές οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Οι φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις οφειλές τους προς το Δημόσιο επιβαρύνονται πλέον με «τσουχτερά» πρόστιμα και τόκους. Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα (που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014) οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας τότε από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας επιβάλλονται τόκοι επί του αρχικού ποσού της οφειλής που ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως. Επιπλέον, εάν ο φορολογούμενος καθυστερήσει 2 μήνες να εξοφλήσει την οφειλή του προς την εφορία θα επιβαρύνεται και με πρόστιμο 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο θα ανεβαίνει στο 20% του φόρου. Μετά την πάροδο 2 ετών θα ανέρχεται στο 30% του φόρου. Οι τόκοι θα υπολογίζονται αυτόματα για το χρονικό διάστημα από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας μέχρι την ημερομηνία καταβολής του φόρου.

Οσον αφορά τους ελέγχους τον πρώτο μήνα του έτους πραγματοποιήθηκαν:

• 988 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από αυτούς 14 παραπέμφθηκαν στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών,

• 142 έλεγχοι αυτοαπασχολούμενων και ατόμων μεγάλου πλούτου,

• 78 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας. Από τις ανωτέρω περιπτώσεις που απεστάλησαν στην αρχή οι 42 αφορούν βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή