Συνεχίζεται η αναζήτηση κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα

Συνεχίζεται η αναζήτηση κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναζήτηση των κριτηρίων και του ύψους του επιδόματος που θα διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα τελεί η κυβέρνηση. Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνονται γενικές διατάξεις και ενδεικτικές κατηγορίες δικαιούχων, ενώ θα για τις λεπτομέρειες θα υπάρχει παραπομπή σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εκδοθεί αργότερα όταν οριστικοποιηθούν τα κριτήρια.  

 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μετά και τη σημερινή σύσκεψη των στελεχών της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών και του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε τα εισοδηματικά ούτε τα περιουσιακά κριτήρια, ούτε και το ύψος του ποσού που θα διανεμηθεί και θα κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ. Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές ότι το ποσό των 1.000 ευρώ θα αφορά σε πολύτεκνους, ενώ για παράδειγμα μία 4μελης οικογένεια υπολογίζεται ότι θα λάβει εφάπαξ επίδομα περίπου 800 ευρώ.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το επίδομα θα διατεθεί με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται στα οικογενειακά επιδόματα και το όριο θα είναι πιθανόν τα 6.000 ευρώ. Όμως, επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν μεγάλες κατηγορίες πολιτών που δεν θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν πραγματικό εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Σε ό,τι αφορά στα περιουσιακά κριτήρια, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν συνολική ακίνητη περιουσία από 50.000 έως 250.000 ευρώ, ενώ για το ζευγάρι το όριο των 50.000 γίνεται 100.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, έχει οριστικοποιηθεί η επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης για κατηγορίες ανασφάλιστων, η ενίσχυση των υπηρεσιών των αστέγων και το επίδομα για τους ένστολους. Επίσης, θα προβλεφθεί και αποθεματικό 20 εκατ. ευρώ για τους άνεργους που θα φανούν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή