ΔΝΤ: Τον Μάιο η συνεδρίαση για τη δόση προς την Ελλάδα

ΔΝΤ: Τον Μάιο η συνεδρίαση για τη δόση προς την Ελλάδα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο Μάιο θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση της επόμενης δόσης του Ταμείου προς την Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν έχει οριστεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Επίσης, σε ερώτηση αν η συνεδρίαση θα είναι πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, επανέλαβε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου.

Όσον αφορά το ποσό της δόσης που αναμένεται να εγκριθεί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε συγκεκριμένα:

«Δεν μπορώ να πω πόση ακριβώς θα είναι η δόση. Μπορώ να υποθέσω ότι θα είναι μεγαλύτερη».

Η ερώτηση ήταν αν η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή περισσότερα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει «αναπροσαρμογή» των εκταμιεύσεων στην Ελλάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος διήρκησε για «μεγάλο διάστημα».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το αν οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δώσει διαβεβαιώσεις για «επαρκή χρηματοδότηση» του προγράμματος για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να εγκρίνει τη δόση υποθέτει ότι θα έχουν δοθεί οι σχετικές διαβεβαιώσεις.

Ο κ. Μάρεϊ ερωτήθηκε και για τις εκτιμήσεις της τρόικας σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε σχετική αναφορά στην πρόσφατη κοινή δήλωση του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, στην οποία επαναλαμβάνεται ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας βρίσκονται στην πορεία υλοποίησης των στόχων του προγράμματος και πως από τις πρώτες εκτιμήσεις αποδεικνύεται ότι η επιδίωξη για το πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο.

Τέλος, σε ερώτηση αν το ΔΝΤ διεκδικεί «ειδικό ρόλο» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι το ΔΝΤ ενθαρρύνει τις εν εξελίξει προσπάθειες στην Ευρώπη όσον αφορά τα stress test των τραπεζών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου «κυριάρχησε» το θέμα της Ουκρανίας. Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ουκρανία. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση γύρω από πληροφορίες ότι στο ουκρανικό οικονομικό πρόγραμμα θα έχει ρόλο ο Πολ Τόμσεν, εξέφρασε άγνοια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή