«Ανοικτόν» όλες τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές

«Ανοικτόν» όλες τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη δυνατότητα λειτουργίας όλες τις Κυριακές όλων των εμπορικών καταστημάτων και όχι μόνο των μικρών, που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, χωρίς να απαιτείται απόφαση του αντιπεριφερειάρχη προβλέπει το νομοσχέδιο, ρύθμιση η οποία προτείνεται να εφαρμοσθεί πιλοτικά για ένα χρόνο. Οι περιοχές που θα εφαρμοσθεί το απελευθερωμένο ωράριο πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις και θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης εκτίμησε, μάλιστα, ότι οι περιοχές θα είναι αρκετά περισσότερες από τρεις, ενώ δεν διευκρίνισε εάν θα υπάρχει περιορισμός του αριθμού εντός του ίδιου νομού ή της ιδίας περιφέρειας.

Επιπλέον, προωθείται σταδιακή απελευθέρωση του καθεστώτος των προσφορών, καθώς προβλέπεται ότι αρχικά θα εκδοθεί κώδικας δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις. Στη συνέχεια θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται η χρονική περίοδος των προσφορών. Οταν εκδοθούν τα παραπάνω θα πάψουν να ισχύουν οι σημερινοί περιορισμοί σχετικά με την απαγόρευση της διαφήμισης των εκπτώσεων 30 ημέρες πριν από την έναρξή τους, τη διάρκεια των προσφορών, καθώς και το ποσοστό των διατιθέμενων σε προσφορά προϊόντων (σήμερα είναι έως 50%). Σε ό,τι αφορά τις προωθητικές ενέργειες παύει να ισχύει η απαγόρευση βάσει της οποίας προϊόν που προσφερόταν με ανόμοιο δώρο, δεν μπορούσε να έχει το δεύτερο μεγαλύτερη αξία από το κυρίως προϊόν.

Με το νομοσχέδιο καταργείται, όπως αναμενόταν, η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία. Η ενιαία τιμή θα συνεχίσει να ισχύει μόνο στα λογοτεχνικά, αποκλειστικά για την πρώτη έκδοσή τους και με ανώτατο χρονικό ισχύος τα δύο χρόνια. Λογοτεχνικά βιβλία με βάση τον νόμο θεωρούνται τα εξής: διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, κριτικά δοκίμια, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά έργα και βιογραφίες. Στην έννοια του βιβλίου περιλαμβάνονται επίσης τα CD και τα DVD που αναπαράγουν το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-book).

Σε ό,τι αφορά το ψωμί αυτό πλέον θα επιτρέπεται να πωλείται από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών, εφόσον εφοδιασθούν με άδεια πρατηρίου. Δεν θα επιτρέπεται, ωστόσο, η πώληση ψωμιού από τα κρεοπωλεία, τα πτηνοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία και τα περίπτερα. Επιπλέον, καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. Πλέον, στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως με το κομμάτι και η τιμή ανά τεμάχιο. Αυτό βεβαίως μπορεί στην πραγματικότητα να ισχύσει τελικά και στην περίπτωση της τιμής της φραντζόλας.

Θετική για την τσέπη του καταναλωτή αναμένεται, τέλος, να είναι η κατάργηση της διάταξης σύμφωνα με την οποία έως τώρα οι εταιρείες παρασκευής απορρυπαντικών έπρεπε να γνωστοποιούν τη σύνθεση των προϊόντων στο Γενικό Χημείο του Κράτους μέσα από μία πολύπλοκη και δαπανηρή γραφειοκρατική διαδικασία. Αυτό πλέον θα γίνεται ηλεκτρονικά χωρίς να προβλέπεται παράβολο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή