Διακίνηση τσιμέντου και από τρίτες χώρες

Διακίνηση τσιμέντου και από τρίτες χώρες

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της άρσης των εμποδίων που καταγράφονται στον τομέα των δομικών υλικών και δη του τσιμέντου, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει διατάξεις με τις οποίες επιτρέπεται η διακίνηση τσιμέντου που παράγεται τόσο σε χώρες της Ε.Ε., όσο και σε τρίτες χώρες. Ωστόσο, προκύπτει διαχωρισμός ανάλογα με τη χώρα παραγωγής.

Συγκεκριμένα, αν το προϊόν έχει παραχθεί σε χώρα εκτός Ε.Ε., καθίσταται υποχρεωτική η διακίνησή του στην ελληνική αγορά μέσω Κέντρου Διανομής Τσιμέντου, το οποίο οφείλει να φέρει Πιστοποιητικό Κέντρου Διανομής και Βεβαίωση Συμμόρφωσης με μια σειρά προϋποθέσεων λειτουργίας, που, μεταξύ άλλων, άπτονται της ορθής διαχείρισης (μεταφορά, αποθήκευση) των υλικών και της συμμόρφωσης με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2.

Αν, αντιθέτως, το τσιμέντο έχει παραχθεί σε χώρα της Ε.Ε., δεν είναι υποχρεωτική η διακίνησή του μέσω Κέντρου Διανομής, εφόσον τα προϊόντα μεταφέρονται σφραγισμένα ή αν παραλαμβάνονται και χρησιμοποιούνται απευθείας από τον τελικό χρήστη, χωρίς να μεσολαβεί στάδιο αποθήκευσης.

Σε ό,τι αφορά τα λατομεία και ορυχεία, ορίζεται ότι η άδεια λειτουργίας θα έχει ισχύ 15 χρόνων, με δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τη διάρκεια της εκάστοτε σύμβασης ενοικίασης ή άδειας εκμετάλλευσης. Επίσης, καταργούνται οι περιορισμοί περί κατώτατων ή ανώτατων ορίων ενιαίας έκτασης των λατομείων μαρμάρων, προκειμένου να χορηγείται άδεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή