Με την ψήφιση των μέτρων εγκρίνονται δόσεις ύψους 11,9 δισ. ευρώ

Με την ψήφιση των μέτρων εγκρίνονται δόσεις ύψους 11,9 δισ. ευρώ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δόσεις συνολικού ύψους 11,9 δισ. ευρώ θα εγκρίνουν προς την Ελλάδα η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εφόσον όμως η Βουλή υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα μέτρα της συμφωνίας με την τρόικα. Χθες, εκπρόσωποι των δύο οργανισμών (Κομισιόν και Ταμείου) δήλωσαν έτοιμοι να εγκρίνουν τις δόσεις που τους αναλογούν από τη στιγμή που θα περάσει το πολυνομοσχέδιο, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης για τα μέτρα που προωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εγκρίνει δόσεις 8,3 δισ.ευρώ, ενώ το ΔΝΤ δόσεις 3,6 δισ. ευρώ. Αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες πως το μεγαλύτερο μέρος των δανείων από την Ευρωζώνη θα διατεθεί άμεσα και με μοναδικό προαπαιτούμενο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Τα κεφάλαια αυτά (υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ) σε συνδυασμό με τα δάνεια από το Ταμείο που θα εκταμιευθούν εφάπαξ θα καλύψουν τις υποχρεώσεις της χώρας στα τέλη Μαΐου που ανέρχονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια από την Ευρωζώνη που δεν θα εκταμιευθούν τώρα (αλλά θα εγκριθούν), τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι θα διατεθούν σε δύο δόσεις μετά τον Μάιο και η διάθεσή τους θα συνδεθεί με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες πως στο άτυπο Eurogroup της Αθήνας, την ερχόμενη Τρίτη, θα γίνει η επίσημη έγκριση του προγράμματος και η έγκριση για την εκταμίευση του μεγαλύτερου μέρους της δόσης. «Αυτό που απομένει τώρα είναι το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει το νομοσχέδιο για να μπορούμε και εμείς επίσημα να εγκρίνουμε την εκταμίευση», όπως σημείωσε. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Μπ. Μάρεϊ, δήλωσε χθες πως εξαιτίας της καθυστέρησης της πέμπτης αξιολόγησης θα υπάρξει «επαναπροσδιορισμός» των δόσεων προς την Ελλάδα. «Δεν μπορώ να πω ποιο θα είναι το ακριβές ποσό που θα εκταμιευθεί όταν ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση» αλλά συμπλήρωσε ότι «θα είναι διαφορετικό από την προηγούμενη αξιολόγηση», υποθέτοντας πως «θα είναι μεγαλύτερο». Με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί για το Ταμείο η πέμπτη και έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ταυτόχρονα. Αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον, γίνεται προσπάθεια να επισπευσθεί η διαδικασία έγκρισης του ελέγχου, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου και να εκταμιευθούν τα 3,6 δισ. ευρώ στις αρχές Μαΐου.

Για το θέμα της μείωσης του χρέους, ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι μετά την ανακοίνωση της Eurostat για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε η μείωση του ελληνικού χρέους να επιτευχθεί. Ωστόσο, σημείωσε πως οι αποφάσεις θα απαιτήσουν τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις και να «μην ξεχνάμε ότι πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια για έγκριση οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα έχουμε απόφαση πάνω σε αυτό το θέμα». Σχετικά με την επιμήκυνση του προγράμματος που λήγει στο τέλος του 2014 υποστήριξε ότι «δεν έχω ακούσει τίποτα. Στους δικούς μας κύκλους δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση». Για την έξοδο στις αγορές είναι θέμα των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν πότε θα το κάνουν αυτό επισήμανε και πρόσθεσε πως ενώ τώρα οι αγορές μπορεί να είναι πολύ θετικές, μέχρι το φθινόπωρο τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε χθες πως «το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει αν δεν είχαμε διαβεβαιώσεις» ότι έχει καλυφθεί το κενό. Σε ένα άλλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων, το αναγκαίο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Μάρεϊ φάνηκε να αφήνει το θέμα στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ, καθώς ανέφερε ότι το Ταμείο «υποστηρίζει τη διαδικασία των τεστ κοπώσεως που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό αυτή να συνεχισθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή