Εντοκη επιστροφή των 136 εκατ. ζητεί η Ε.Ε. από τη ΛΑΡΚΟ

Εντοκη επιστροφή των 136 εκατ. ζητεί η Ε.Ε. από τη ΛΑΡΚΟ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έντοκη επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προχωρήσει η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φαίνεται να έχει στηριχτεί στο σενάριο αποκρατικοποίησης που προβλέπει το σπάσιμο της εταιρείας σε δύο κομμάτια και την πώληση του ενός, αφού θα έχει απαλλαγεί από το βάρος της κρατικής ενίσχυσης. Η Ε.Ε. ολοκλήρωσε την έρευνα περί κρατικών ενισχύσεων που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013 και η απόφαση που εξέδωσε χθες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης του ελληνικού Δημοσίου προς τη ΛΑΡΚΟ προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις. Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι εγγυήσεις του Δημοσίου ανέρχονταν συνολικά σε 136 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η ΛΑΡΚΟ πρέπει τώρα να επιστρέψει το ποσό εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ορισμένα στοιχεία ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση και ότι η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές αυτών των στοιχείων.

Η αναφορά αυτή, σύμφωνα με μια πρώτη αξιολόγηση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, σημαίνει ότι η Ε.Ε. έκανε αποδεκτό στην απόφασή της το σενάριο αποκρατικοποίησης που προβλέπει σπάσιμο της εταιρείας σε δύο κομμάτια. Το σενάριο αυτό αναφέρεται στην ανανέωση της μακροχρόνιας μίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων που έχουν παραχωρηθεί στη ΛΑΡΚΟ από το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα Μεταλλεία του Αη Γιάννη (Οριστική Παραχώρηση 1) και στην πώληση μέσω διαγωνισμού των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ, δηλαδή της Καστοριάς, των Σερβίων στην Κοζάνη και της Εύβοιας. Το σενάριο αυτό φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό από την τρόικα, δεν διασφαλίζει ωστόσο τη βιωσιμότητα του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, η λειτουργία του οποίου έχει σχεδιαστεί με βάση την ποιότητα του μεταλλεύματος του μεταλλείου Καστοριάς. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Ε.Ε. περί επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων περιπλέκει την υπόθεση της αποκρατικοποίησης. Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ τάσσεται υπέρ της προσφυγής στα Δικαστήρια για την ακύρωση της απόφασης της Ε.Ε. η οποία, όπως εκτιμά, θα περιορίσει σημαντικά το ποσό, εκτίμηση που στηρίζει στα αποτελέσματα αντίστοιχων υποθέσεων όπως το Καζίνο Πάρνηθας και η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός (Μεταλλεία Κασσάνδρας). Η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που ελέγχει το 56% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στο οποίο έχει μεταβιβαστεί με ειδικό νόμο στις 31/12/2013 η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Το θέμα της ΛΑΡΚΟ αναμένεται να εξετασθεί -μεταξύ άλλων- την επόμενη εβδομάδα στις συναντήσεις που θα έχει ο αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGCom) Γκερτ Γιαν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή