Αναμένεται αναβάθμιση μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Αναμένεται αναβάθμιση μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα ημέρα ξημερώνει για την ελληνική οικονομία κατά την Alpha Bank μετά την «ενθουσιώδη υποδοχή» που επεφύλαξε το επενδυτικό κοινό στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, ενώ η Eurobank υποστηρίζει ότι πλέον επείγει η ψήφιση του νομοσχεδίου για να μην επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη και «να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους». Μάλιστα, η Eurobank θεωρεί ότι εφόσον ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και Fitch θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank για την ελληνική οικονομία αναφέρεται πως η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των δύο ελληνικών τραπεζών «αποτελεί πανηγυρική ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες που επανακάμπτουν σταδιακά, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις επισφάλειες που επισώρευσε στα χαρτοφυλάκιά τους η μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία μας».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει την «πολύ ικανοποιητική» εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης κατά το πρώτο δίμηνο του 2014. «Αυτό ακολουθεί την πέραν πάσης προσδοκίας ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, όπου εκτιμάται ότι επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση ύψους 2,9 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ)», όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι συνεχίζεται και το 2014 η πορεία προσαρμογής στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών, ενώ αναφερόμενοι στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων επισημαίνουν ότι η βελτιωμένη προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό «αποτελεί επιπλέον σημαντικό δείγμα αυξημένης εμπιστοσύνης στην πορεία ανάκαμψης και μελλοντικής υγιούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την εξέλιξη».

Από την πλευρά της, η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία» σημειώνει ότι η συνεπής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, αφού:

• Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας απαιτούν την αποδέσμευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη.

• Απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για τη διαπραγμάτευση των υπόλοιπων εκκρεμών θεμάτων που αφορούν την ελληνική οικονομία, με κυριότερο αυτό της ελάφρυνσης του χρέους.

• Η πιθανότητα επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014 απαιτεί ολοκλήρωση των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν την πραγματική οικονομία, όπως η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Παράλληλα, η τράπεζα αναφέρει πως η συμφωνία με την τρόικα και η αδυναμία εύρεσης συμφωνίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου αντικατοπτρίζεται και στην εξέλιξη της διαφοράς απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή