Διατίθενται 52,5 εκατ. ευρώ για τον Ε65

Διατίθενται 52,5 εκατ. ευρώ για τον Ε65

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάθεση 52,5 εκατομμυρίων ευρώ στην κοινοπραξία, η οποία κατασκευάζει ό,τι απέμεινε από τον Ε65, ενέκρινε προχθές με δύο αποφάσεις το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για τμήμα της χρηματοδοτικής συμβολής, παλαιάς και πρόσθετης, του Δημοσίου στο έργο, που συνολικά θα φθάσει στα 872 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη από τις δύο αποφάσεις αφορά την καταβολή 42,8 εκατ. ευρώ, μέρος της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου. Οπως αναφέρει, στις 12 Μαρτίου ο ανεξάρτητος μηχανικός πιστοποίησε ότι η πρόοδος των εργασιών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014 είχε φθάσει το 19,1%, επομένως καλύπτεται το 14% που απαιτείται για την καταβολή της 2ης δόσης της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου (η πρώτη δόση ήταν 67,4 εκατ. ευρώ). Με την καταβολή των 42,8 εκατομμυρίων, το Δημόσιο έχει δώσει συνολικά 243,1 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδοτική του συμβολή, η οποία ανέρχεται σε 572,7 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη από τις δύο αποφάσεις αφορά την καταβολή 9,6 εκατ. ευρώ, ως δεύτερη δόση από την πρόσθετη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στο έργο (η πρώτη δόση ήταν 67,2 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν περίπου ένα δεκαήμερο μετά την καθοριζόμενη ημερομηνία, γεγονός που στο παρελθόν έχει γεννήσει αιτήματα αποζημίωσης από τους εργολάβους (τα οποία τελικά ικανοποιήθηκαν). Με την καταβολή των 9,6 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο έχει καταβάλει 76,8 εκατ. ευρώ από την συμφωνηθείσα πρόσθετη χρηματοδοτική συμβολή (ήτοι 215 εκατ. ευρώ).

Επίσης ο κατασκευαστής έχει το προηγούμενο έτος λάβει 38,7 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις (από τα 83,5 που έχουν συμφωνηθεί) και 2 εκατ. ευρώ η Κεντρική Οδός. Συνολικά, συνεπώς, θα λάβει 872,5 εκατ. ευρώ για να κατασκευάσει μέχρι το τέλος του 2015 το οδικό τμήμα Ξυνιάδας – Τρικάλων, μήκους 78,5 χιλιομέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή