Alpha Bank: στις 4 Απριλίου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

Alpha Bank: στις 4 Απριλίου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank κατά 1,2 δισ. ευρώ η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε χθες. Η διοίκηση της τράπεζας υπογράμμισε τη μεγάλη ικανοποίησή της για την ανταπόκριση των επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υψηλή ποιότητα των ξένων θεσμικών που συμμετείχαν στη διαδικασία.

Οπως ανακοινώθηκε στους μετόχους την επόμενη Παρασκευή 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της τράπεζας, συνολικού αριθμού 1.846.153.846 οι οποίες εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου. Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα την 1η Απριλίου αναμένεται να εγκριθεί και να δημοσιευθεί το ενημερωτικό δελτίο, στις 3 Απριλίου θα πιστωθούν οι νέες μετοχές στους δικαιούχους και στις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε στα 0,65 ευρώ που αντιστοιχεί σε μικρό discount 7,1% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας (0,7 ευρώ). Συνολικά οι επενδυτές προσέφεραν κεφάλαια ύψους 2,4 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα.

Μετά και τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές, και την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το ποσοστό του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα υποχωρήσει από περίπου 82% σήμερα στο 70%, ενώ το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων αυξάνεται από το 18% στο 30%. Από αυτούς, το 76% είναι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το 21% φυσικά και νομικά πρόσωπα και μόλις 3% εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές. Οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας προέρχονται πλέον σε συντριπτικό βαθμό από τον αγγλοσαξωνικό κόσμο, καθώς το 45% των επενδυτών εδρεύει στις ΗΠΑ και το 42% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha, ήταν τόσο ισχυρή η ζήτηση από την πλευρά των ξένων επενδυτών, ώστε το βιβλίο να καλυφθεί μέσα σε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά από την έναρξή του, ενώ μετά από δύο ώρες η τιμή είχε διαμορφωθεί ήδη στα 0,65 ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας διενήργησε περισσότερες από 250 συναντήσεις με fund managers εκ των οποίων περισσότεροι από 150 συμμετείχαν τελικώς στην αύξηση κεφαλαίου.

Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) της Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου (και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 16,6%. Τα κύρια βασικά εποπτικά κεφάλαια διαμορφώνονται στα 8,6 δισ. ευρώ και η καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή στα 0,65 ευρώ, όσο δηλαδή και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή