Τράπεζα Πειραιώς: εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ.

Τράπεζα Πειραιώς: εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος για την πορεία της εγχώριας οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας στη γενική συνέλευση της τράπεζας. Απαντώντας σε παρέμβαση μετόχου ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε «ρεαλιστικά αισιόδοξοι», προσθέτοντας ότι η αντίδραση των ξένων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου αντανακλά το γεγονός ότι χώρα μας είναι σε καλό δρόμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της, και την έξοδο από την κρίση.

Η γενική συνέλευση έδωσε το «πράσινο φως» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε την περασμένη Τρίτη από ξένους επενδυτές. Παράλληλα η συνέλευση ενέκρινε την έκδοση έως 102.941.176 νέες κοινές μετοχές (10% των νέων μετοχών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου) οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Η τιμή διάθεσης θα είναι ίδια με την τιμή διάθεσης μετοχών στο διεθνές βιβλίο προσφορών, δηλαδή 1,70 ευρώ. Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 1ο δεκαήμερο του Απριλίου 2014, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές. Λεπτομέρειες θα δοθούν με νεότερη ανακοίνωση. Ο αριθμός των μετοχών που θα διατεθούν τελικά στους επενδυτές του διεθνούς βιβλίου προσφορών θα μειωθεί ανάλογα ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση των μετοχών που θα καλυφθούν στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Τα συνολικά αντλούμενα κεφάλαια από το διεθνές βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα ανέρχονται έτσι και αλλιώς σε 1,75 δισ. ευρώ και στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου θα εκδοθούν συνολικά 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης, το σύνολο των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων του ομίλου θα φθάσει τα 9,9 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη EBA Core Tier 1 να ανέρχεται στο υψηλό επίπεδο του 16,8% (pro-forma).

Μέσω της πραγματοποίησης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου η Τράπεζα Πειραιώς επιτυγχάνει: να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και να συμβάλει από ισχυρότερη θέση στην ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, να διευκολύνει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, να αποπληρώσει πλήρως τις προνομιούχες μετοχές του ελληνικού Δημοσίου (ύψους 750 εκατ. ευρώ) βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της κεφαλαιακής της σύνθεσης και να αυξήσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα προς την ιδιωτικοποίησή της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή