Τρεις συντελεστές φορολόγησης για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τρεις συντελεστές φορολόγησης για μισθωτούς και συνταξιούχους

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρεις διαφορετικές φορολογικές κλίμακες θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2013. Η πρώτη κλίμακα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχος, μπλοκάκια, και όσους έχουν γεωργικά εισοδήματα. Με τη δεύτερη κλίμακα θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και με την τρίτη κλίμακα θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που προκύπτουν από την εκμίσθωση ακινήτων. Για όλους τους φορολογούμενους με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία προκύπτουν πρόσθετες επιβαρύνσεις και αυτό διότι έχουν καταργηθεί οι περισσότερες φοροαπαλλαγές μεταξύ των οποίων και οι εκπτώσεις για τα τέκνα των οικογενειών. Το ετήσιο εισόδημα των μισθωτών – συνταξιούχων φορολογείται με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου:

–  22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ,

–  32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, και

–  42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων μειώνεται: κατά 2.100 ευρώ για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ και εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 2.100 ευρώ, τότε το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου. Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το προηγούμενο ποσό μείωσης περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ. Για παράδειγμα για δηλωθέν εισόδημα 25.000 ευρώ αντιστοιχεί μείωση 1.700 ευρώ και ο τελικός φόρος που προκύπτει είναι 3.800 ευρώ (5.500 – 1.700). Για δηλωθέν εισόδημα 26.000 ευρώ ο τελικός φόρος είναι 4.220 ευρώ (5.820 – 1.600). Για δηλωθέν εισόδημα 25.300 ευρώ ο τελικός φόρος είναι 3.926 ευρώ (5.596 – 1.670).

Βέβαια για να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος. Συγκεκριμένα λαμβάνονται υπόψη αποδείξεις για τις εξής δαπάνες:

–  όλα τα είδη διατροφής

–  όλα τα οινοπνευματώδη ποτά και προϊόντα καπνού

–  όλα τα είδη ενδύσεως και υπόδησης

–  Μόνο οι υπηρεσίες και είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, τα κοινόχρηστα, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, θέρμανση, ηλεκτρισμό, οι τόκοι δανείου, οι δημοτικοί φόροι.

–  Τα διαρκή αγαθά οικιακής χρήσης (έπιπλα, σκεύη, ηλεκτρικές ή μη οικιακές συσκευές, εργαλεία κ.λπ.), τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, οι οικιακές υπηρεσίες.

–  Μόνο οι μεταφορές πραγμάτων (υπηρεσίες μετακόμισης οικιακών ειδών), η συντήρηση και η επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα και τα λιπαντικά, η μίσθωση ταξί. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αγορές μεταφορικών μέσων (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες κ.λπ.), τα εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και τα διόδια.

–  Τα αγαθά και υπηρεσίες που έχουν σχέση με την αναψυχή και τον πολιτισμό (συσκευές εικόνας και ήχου, μουσικά όργανα για οικιακή χρήση, εξοπλισμός για αθλητισμό και αναψυχή, υπηρεσίες αθλητισμού και αναψυχής, θέατρα, κινηματογράφοι, κ.λπ.). Δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη ΔΤ και σε συνδρομητικά κανάλια.

–  Τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για δίδακτρα προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας μη τριτοβάθμιου επιπέδου, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

–  Τα αγαθά και οι υπηρεσίες από καταστήματα τροφοδοσίας (εστιατόρια, καφενεία, κ.λπ.) και όλες οι υπηρεσίες από ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια.

–  Τα αγαθά και οι υπηρεσίες ατομικού ευπρεπισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή