Πρόσθετοι φόροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πρόσθετοι φόροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για πάνω από 50.000 ευρώ.

Για τις νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά 50% και μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα.

Ωστόσο, αν το καθαρό εισόδημα είναι μέχρι 10.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με 13%. Αν είναι έστω και ένα ευρώ μεγαλύτερο, θα φορολογηθεί με 26%.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:

1. Τα κέρδη των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς καθώς και κοινοπραξίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία φορολογούνται κλιμακωτά με συντελεστή 26% για τα κέρδη μέχρι 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για τα κέρδη άνω των 50.000 ευρώ. Οι συντελεστές αυτοί εφαρμόζονται στα καθαρά κέρδη που απομένουν, μετά την αφαίρεση:

–  των κερδών τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης,

–  των κερδών τα οποία προέρχονται από μερίσματα ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών ή συνεταιρισμών και των κερδών από μερίδια ημεδαπής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης. Με την επιβολή του φόρου αυτού, για τους υπόχρεους που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β΄ Κατηγορίας) εξαντλείται και η φορολογική υποχρέωση των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτά για τα συγκεκριμένα κέρδη.

2. Για τους υπόχρεους όμως που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (Γ΄ Κατηγορίας) το συνολικό καθαρό τους εισόδημα φορολογείται αρχικά με συντελεστή 26%, ωστόσο για τα διανεμόμενα κέρδη τους εφαρμόζεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%. Επισημαίνεται ότι, στα υπόψη νομικά πρόσωπα (της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994) από τη στιγμή που δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό της εταιρείας περί διανομής κερδών, όλα τα κέρδη θεωρούνται διανεμόμενα και συνεπώς σε όλα τα κέρδη επιβάλλεται ο παρακρατηθείς φόρος 10%. Επίσης τα κέρδη ομόρρυθμης, ετερόρρυθμης, κοινοπραξίας, κοινωνίας και αστικής εταιρείας κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αποκτούνται από κάθε ένα εταίρο ή μέλος ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο εταιρικό κεφάλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή