Ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οταν, στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, η Ελλάδα δέχεται κριτική για έλλειμμα πολιτικής βούλησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, το αντεπιχείρημα είναι ότι από τη χώρα λείπει η τεχνογνωσία, και ότι η προσπάθεια ενδυνάμωσης των θεσμών είναι μία μακρά διαδικασία. Αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι, ως διεθνής οργανισμός, η Παγκόσμια Τράπεζα ίσως είναι καταλληλότερη από το ΔΝΤ να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση προβλημάτων αυτού του είδους, υπό την έννοια ότι ο ρόλος της είναι διαφορετικός από εκείνον του Ταμείου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δουλεύει ήδη για την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων στην Ελλάδα, καθώς όπως λέει στην «Κ» ο διευθυντής προγραμμάτων της Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη Ντιρκ Ράινερμαν, «έχει κληθεί από το υπουργείο Απασχόλησης να σχεδιάσει τα πιλοτικά προγράμματα ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδημάτων». Στην επιτυχία των τελευταίων ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να τα επεκτείνει.

Οπως δηλώνει ο κ. Ράινερμαν, τα εν λόγω προγράμματα «θα προσφέρουν κοινωνική βοήθεια στα φτωχότερα και πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, υποστηρίζοντας το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατόπιν ελέγχου των πόρων τους». Ο ίδιος προσθέτει, μιλώντας στην «Κ» ότι «κατόπιν πρόσκλησης της ελληνικής κυβέρνησης το 2012, μία ομάδα εργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας υποστηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του κλίματος για την ανάπτυξη των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Πιο πρόσφατα μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε το υπουργείο Εργασίας να ενισχύσει το δίχτυ κοινωνικής πρόνοιας. Και στις δύο περιπτώσεις, υποστηρίζουμε την Ελλάδα με πρακτική τεχνική εξειδίκευση, όπου μπορούμε να φέρουμε τις βέλτιστες πρακτικές από τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και από ολόκληρο τον κόσμο».

Ειδικά για την ανταγωνιστικότητα, το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας τονίζει ότι τα «τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έχει να επιδείξει σημαντική βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως αυτό αντανακλάται στην έκθεση επιχειρηματικού κλίματος Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2013 (κατά 22 θέσεις) και το 2014 (κατά 6 θέσεις)». Μάλιστα, προσθέτει ότι στην έκθεση του 2014 η Ελλάδα ήταν η χώρα που βελτιώθηκε περισσότερο στον κόσμο στον τομέα έναρξης νέων επιχειρήσεων, «επίτευγμα» που εκτιμά ότι είναι πολύ εντυπωσιακό. Ωστόσο, την ίδια στιγμή τονίζει ότι «πρέπει να γίνει πολύ ακόμη δουλειά, και το υπουργείο παραμένει δεσμευμένο να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια, κάνοντας περαιτέρω βελτιώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή