Τρίτη και Τετάρτη η άτυπη συνάντηση Ecofin στο Ζάππειο

Τρίτη και Τετάρτη η άτυπη συνάντηση Ecofin στο Ζάππειο

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητήσεις για καίρια ζητήματα πανευρωπαϊκής σημασίας, όπως τις εξελίξεις όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση, ειδικά μετά την έγκριση από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της συμβιβαστικής συμφωνίας που πέτυχε η ελληνική Προεδρία, κατά τις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, περιλαμβάνει η αυριανή και μεθαυριανή ατζέντα της άτυπης συνάντησης Ecofin που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.

Επίσης, περιλαμβάνει θέματα που συνδέονται με τις κοινωνικές πτυχές της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την προετοιμασία των εαρινών συνόδων ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα της υπουργικής συνάντησης του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής σχέσης (FEMIP), όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών τον Οδικό Χάρτη 2020, που περιγράφει τη νέα στρατηγική της για τη Μεσόγειο.

Κατά το γεύμα εργασίας, την Τρίτη 1η Απριλίου, οι υπουργοί του ECOFIN και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη, με βάση παρουσίαση σχετικού κειμένου από το Bruegel. Αργότερα, κατά την πρώτη συνεδρία του ECOFIN, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική κατάσταση, τις προβλέψεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές, εστιάζοντας και στην κατάσταση των χρηματαγορών.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ανακοίνωσή της για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου θα παρουσιάσει την Έκθεσή της για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής με τίτλο «Χρηματοδότηση για την Ανάπτυξη».

Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας, οι υπουργοί θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν σε προσχέδιο για τους Όρους Αναφοράς και τη Δήλωση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής, η οποία προετοιμάστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων για τις εαρινές συνόδους ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

Στη συνέχεια, κατά τη 13η κοινή Υπουργική Συνάντηση ECOFIN/FEMIP την ίδια ημέρα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προκλήσεις και τη μόχλευση της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ) για τη Μεσόγειο με ορίζοντα το 2020.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, θα αποτελέσουν βασική πτυχή αυτών των συζητήσεων. Επιπρόσθετες θεματικές θα αποτελέσουν οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης και διαφοροποίησης των εργαλείων της EΤΕπ για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και την αύξηση της δραστηριότητας για το κλίμα στην περιοχή της Μεσογείου.

Η δεύτερη συνεδρία του Ecofin, την Τετάρτη 2 Απριλίου, θα είναι αφιερωμένη στη Μεταρρύθμιση του Κανονιστικού Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος. Το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η Δομική Μεταρρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος και βασίζεται στην παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με διαρθρωτικά μέτρα βελτίωσης της αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις για την Τραπεζική Ένωση, ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για την ελληνική Προεδρία, λόγω της σημασίας της ως προϋπόθεσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αύξησης της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας.

Οι εξελίξεις γύρω από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), με παρουσίαση από την επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του, περιλαμβάνονται επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων.

 

 Στις συναντήσεις της Ευρωομάδας (Eurogroup) μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, δηλαδή των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως το νόμισμά τους. Στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, οι υπουργοί οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, επίσης, παρίσταται στις συναντήσεις, για να παρουσιάσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν επιτευχθεί στην Ομάδα. Το Eurogroup δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει την ανάγκη για πιο ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα, το ευρώ.

H ευρωζώνη έχει σήμερα 18 κράτη μέλη (από τα 28 της ΕΕ): Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Λεττονία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Iταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία.

Το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) είναι αρμόδιο για την οικονομική πολιτική της ΕΕ, τα θέματα φορολογίας και τον κανονισμό των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στην αρμοδιότητά του εμπίπτουν επίσης τα νομικά και πρακτικά θέματα αναφορικά με το ευρώ, ο συντονισμός των θέσεων της ΕΕ για τις συναντήσεις διεθνούς επιπέδου και τα χρηματοοικονομικά ζητήματα των διεθνών διαπραγματεύσεων των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το ECOFIN συνέρχεται μια φορά το μήνα και συγκροτείται από Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από όλα τα κράτη μέλη (28 σήμερα).

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Κροατία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή