Eurogroup: Σε πολύ καλό κλίμα η συζήτηση για την Ελλάδα

Eurogroup: Σε πολύ καλό κλίμα η συζήτηση για την Ελλάδα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και αυτό θα αποτυπωθεί και στην ανακοίνωση του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα στην παρουσίασή της στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εκφράστηκε με πολύ θετικά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το έργο που έγινε σε τόσο αντίξοες συνθήκες από την ελληνική κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον για τα σημερινά άτυπα Eurogroup και Ecofin είναι έντονο, με παρουσία 560-580 δημοσιογράφων από ξένα μέσα ενημέρωσης.

Τα δύο θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα είναι το χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις και η αξιολόγηση της Τρόικας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε ότι το κύριο θέμα της συζήτησης του Ecofin θα είναι η τραπεζική ενοποίηση.

Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν, απο την πλευρά του,  δήλωσε ότι ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις απο την ελληνική Βουλή και ότι θα υπάρξει πολιτική υιοθέτηση της συμφωνίας που επετεύχθη σε τεχνικό επίπεδο. Για τις επίσημες αποφάσεις σχετικά με την δόση, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι θα ληφθούν εν καιρώ.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γ. Νταισελμπλουμ σημείωσε ότι σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα ακούσουν την τρόικα. " Ελπίζουμε να έχουμε θετικό αποτέλεσματα…" πρόσθεσε ο κ. Νταισελμπλουμ. "Είναι ωραία που είμαι στην Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει και ενώ παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα…"

Ερωτηθείς για το πότε θα αρχίσει η συζήτηση για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι θα γίνει στη βάση των στοιχείων της Eurostat (για το μέγεθος του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος) και συμπλήρωσε ότι "θα επιστρέψουμε στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή και μετά".

Δεδομένου του χαρακτήρα της συνεδρίασης του Eurogroup (πρόκειται για άτυπη), αλλά και επειδή η τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την αξιολόγηση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε, δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα οριστική απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων. Ωστόσο, έχει ήδη σχεδιαστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν, καθώς και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση για τη διάθεση του συνολικού ποσού.

 

Σπάει στα τρία η δόση των 8,3 δισ. ευρώ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή