Απαλλάσσονται τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων από τον φόρο εισοδήματος

Απαλλάσσονται τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων από τον φόρο εισοδήματος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες διορθωτικές φορολογικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται στον νόμο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση της αυτοπεραίωσης από το 2014, η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι καθώς και η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων. Ειδικότερα:

1) Επιβάλλεται παρακράτηση φόρου εισοδήματος 20% στις πρόσθετες αμοιβές των μισθωτών που δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές τους (στις αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση ή για εργασία κατά τις Κυριακές και τις αργίες κ.λπ.).

2) Εξαιρούνται από την παρακράτηση φόρου 20% οι αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, οι αμοιβές διοίκησης, οι αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ.

3) Εξαιρούνται από την παρακράτηση φόρου 15% οι τόκοι από ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου που αποκτούν ξένες εταιρείες και λοιπά ξένα νομικά πρόσωπα.

4) Καταργούνται για τα έτη από το 2014 και μετά οι διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα των εμπορικών επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ και των ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσιες ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ να περαιώνουν αυτόματα με συνοπτική διαδικασία «αυτοελέγχου» ή «αυτοπεραίωσης» τις ανέλεγκτες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ. Η διαδικασία του «αυτοελέγχου» θα εφαρμοστεί φέτος τελευταία φορά για τη χρήση του έτους 2013 με τις φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι 30-6-2014.

5) Παρατείνεται και για το έτος 2013 η διάταξη που προβλέπει ότι ειδικά για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος, σε έτος μεταγενέστερο, χρόνος απόκτησής τους θεωρείται ο χρόνος είσπραξης, υπό την προϋπόθεση ότι οι αποδοχές αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο για την ανωτέρω διαχειριστική χρήση.

6) Προβλέπεται ρητά ότι από 1-1-2013 και μετά το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολύτεκνων, το οποίο ανέρχεται σε 500 ευρώ τον χρόνο για κάθε εξαρτώμενο τέκνο τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας, δεν προσμετράται στο καθαρό ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.

7) Απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, αναδρομικά από την 1-1-2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή