ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο της μετά το 2010 σχεδιάζει η Ελλάδα

wsj-to-proto-makroprothesmo-omologo-tis-meta-to-2010-schediazei-i-ellada-2015025

Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογό της μετά την ένταξή της τον Μάιο του 2010 σε πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης με γνώση του θέματος.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η Ελλάδα θέλει να εκδώσει ένα ομόλογο, με διάρκεια από τρία έως πέντε έτη, έως τον Ιούνιο και να αντλήσει περίπου 4 έως 5 δισ. ευρώ από τις χρηματοπιστωτικές αγορές έως το τέλος του έτους, εκμεταλλευόμενη τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Πορτογαλία. Η ελληνική κυβέρνηση, επίσης, σχεδιάζει να αντλήσει 1,3 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα που υπάρχουν στα ταμεία τομέων του δημοσίου.

Σε συνδυασμό με τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων, η Αθήνα ελπίζει ότι θα είναι πλήρως καλυμμένη με κεφάλαια για τους επόμενους 12 μήνες, κλείνοντας ένα χρηματοδοτικό κενό που υπήρχε για το 2014 και εκπληρώνοντας τους όρους που έχουν τεθεί από τους επίσημους πιστωτές της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει συζητηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στην Αθήνα.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι θα ήταν δυνατό να αντληθούν 4 δισ. ευρώ έως 5 δισ. ευρώ με δύο εκδόσεις, η πρώτη έως τον Ιούνιο και η δεύτερη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε μία τακτική προσφυγή στην αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων, όχι επειδή χρειαζόμαστε απελπισμένα χρήματα, αλλά επειδή δημιουργείται δυναμική», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Στουρνάρας,  σε δημοσιογράφους εκτός κάμερας ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε ή εγκρίθηκε σήμερα στο Eurogroup κυβερνητικός σχεδιασμός για έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων αξίας  4 – 5 δισ. ευρώ φέτος, όπως ανέφεραν νωρίτερα ξένα ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ