Πιο ευέλικτοι κανόνες για τη χορήγηση βίζας Σένγκεν

Πιο ευέλικτοι κανόνες για τη χορήγηση βίζας Σένγκεν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά προτάσεων για μεγαλύτερη ευελιξία στη χορήγηση θεώρησης (βίζα) σε κατοίκους εκτός Ε.Ε. κατατέθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος των προτάσεων είναι να συντομεύσουν και να απλουστεύσουν τις σχετικές διαδικασίες για τα άτομα που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ε.Ε. για σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ θα μειώσουν περαιτέρω το κόστος και τη γραφειοκρατία.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 2012 «χάθηκαν» συνολικά 6,6 εκατομμύρια πιθανοί ταξιδιώτες από έξι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ταξιδιωτών, εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών χορήγησης θεώρησης. Μόνο η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο 3-5 εκατ. επισκέπτες λόγω του απαρχαιωμένου μοντέλου χορήγησης βίζας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη.

Η μελέτη της Κομισιόν έδειξε, επίσης, ότι αν οι σχετικοί κανόνες γίνουν πιο ευέλικτοι και προσβάσιμοι, τα ταξίδια προς τις χώρες του Σένγκεν μόνο από αυτές τις έξι χώρες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 30% έως και 60%. Αυτό θα σήμαινε συνολικές άμεσες δαπάνες έως και 130 δισ. ευρώ σε μια πενταετία (για διαμονή, είδη διατροφής και ποτά, μεταφορές, ψυχαγωγία, ψώνια κ.λπ.), και θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία 1,3 εκατ. θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού και συναφείς τομείς.

Με αφορμή την κατάθεση των προτάσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε: «Επιτέλους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλήφθηκε αυτό που προσπαθούμε επί χρόνια να εξηγήσουμε». Ωστόσο, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι «έως ότου όμως οι προτάσεις αυτές υλοποιηθούν το 2015, πρέπει να επικεντρωθούμε στην άμεση εφαρμογή της οδηγίας που έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό τον Ιανουάριο 2014, αλλά δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί έως σήμερα. Δηλαδή: Πρώτη επίσκεψη στη χώρα: χορήγηση visa μιας χρήσης εντός 48 ωρών. Δεύτερη επίσκεψη: χορήγηση πολλαπλής visa ενός έτους. Τρίτη επίσκεψη: χορήγηση πολλαπλής visa τριών ετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή