Προ των πυλών η τραπεζική ένωση, Νοέμβριο ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας

Προ των πυλών η τραπεζική ένωση, Νοέμβριο ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως ασφαλείς είναι οι τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαβεβαίωσε χθες ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζόναθαν Φολ, στη συνέντευξη που έδωσε από κοινού με τον Ελληνα υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, μετά την ολοκλήρωση του Ecofin, κεντρικό θέμα του οποίου ήταν η τραπεζική ενοποίηση. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παραδέχθηκε ότι τα κεφάλαια που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης, ύψους 55 δισ. ευρώ, είναι ουσιαστικά «ό,τι καλύτερο μπορούσε η Ευρώπη να επιτύχει σε αυτή τη φάση». Ο κ. Φολ παρέπεμψε στον μηχανισμό του bail in, που αποτρέπει την εμπλοκή των φορολογουμένων στην εξυγίανση των τραπεζών, κόβοντας, όπως είπε, τον δεσμό τραπεζικού συστήματος και κράτους. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παραδέχθηκε εμμέσως ότι, κατά το μεσοδιάστημα, οι δρομολογούμενες αλλαγές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς τις τράπεζες για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, συντηρώντας το έλλειμμα χρηματοδότησης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας παρέπεμψε στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση άλλων εναλλακτικών εργαλείων, όπως οι τιτλοποιήσεις, τα venture capital, η ενεργοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ.

Στο χθεσινό Ecofin κυριάρχησε το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη τον Μάρτιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης. Ο σχετικός κανονισμός αναμένεται να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο στις 20 Απριλίου σε συνδυασμό με την οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών. Η οδηγία ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης και καταθετών με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ, στη διάσωση των τραπεζών από το 2016. Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης, στον οποίο θα καταφεύγουν οι προβληματικές τράπεζες και αφού προηγουμένως έχει εφαρμοστεί η διαδικασία του bail in, θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2015. Προηγουμένως και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2014, θα πρέπει να έχει συσταθεί ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας. Στο πλαίσιο της ενιαίας εποπτείας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει απευθείας τον έλεγχο των 128 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομίλων, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Η πρόσφατη συμφωνία στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας για τη χρηματοδότηση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης από τα κράτη-μέλη, με στόχο τη συγκέντρωση των κεφαλαίων για την κάλυψη του 1% των εγγυημένων καταθέσεων σε βάθος 8ετίας, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενιαίας αγοράς. Βασική αλλαγή που συνέβαλε και στην επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωκοινοβούλιο ήταν η συμφωνία για την καταβολή του 40% των κοινών κεφαλαίων που θα εισφερθούν στο Ταμείο ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται η δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του Πλαισίου Εποπτείας, που θα καθορίσει τους κανόνες συνεργασίας της Κεντρικής Τράπεζας με τις εθνικές αρχές, ο ρόλος των οποίων περιορίζεται στον έλεγχο των μη συστημικών τραπεζών και κυρίως στην παροχή όλης της αναγκαίας βοήθειας για την εποπτεία των συστημικών, που θα ελέγχονται πλέον απευθείας από τη Φρανκφούρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή