Τέλη Αυγούστου στην Αθήνα η τρόικα για τον νέο έλεγχο

Τέλη Αυγούστου στην Αθήνα η τρόικα για τον νέο έλεγχο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βαθύ καλοκαίρι» ή αλλιώς προς τα τέλη Αυγούστου εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ότι θα ξεκινήσει ο επόμενος έλεγχος της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος. Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα προκύψει από ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις ανατροπής της εισοδηματικής πολιτικής από μέτρα που θα ληφθούν στις ομάδες που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ δήλωσε ότι από εδώ και στο εξής όταν η Ελλάδα ξεπερνάει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα θα προχωράει σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Εως τώρα οι πληροφορίες ήθελαν τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας να επιστρέφουν στην Αθήνα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Ωστόσο, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού άτυπου ΕcoFin πως δεν αναμένει την τρόικα νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εφόσον το σενάριο αυτό επαληθευτεί και δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η Ελλάδα θα πρέπει από εδώ και στο εξής να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις για τις υποδόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου (1 δισ. ευρώ εκάστη) και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην εφαρμογή υπόλοιπων μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα για τους επόμενους μήνες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι «εντός τροχιάς» και με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου καλύφθηκαν οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης 6,3 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών, ανώτατος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε χθες ότι το κείμενο της επικαιροποιημένης συμφωνίας με την τρόικα προβλέπει ρητά ότι όταν η Ελλάδα ξεπερνάει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε θα μπορεί να προωθεί μείωση των γενικών φορολογικών επιβαρύνσεων. Κάτι που κατά τον ίδιο έπραξε και τώρα με την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Μάλιστα, σύμφωνα με το προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η συγκεκριμένη αναφορά έχει ως εξής: «εάν υπάρχει βιώσιμη υπεραπόδοση των εσόδων, ως μέρος της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, οι αρχές σε διαβούλευση με Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάσουν μείωση των υψηλών θεσμοθετημένων φορολογικών συντελεστών, στοχεύοντας παράλληλα στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή