Οι αγορές δίνουν το σήμα στην Ελλάδα για έκδοση 5ετούς ομολόγου

Οι αγορές δίνουν το σήμα στην Ελλάδα για έκδοση 5ετούς ομολόγου

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο κάλεσμα προς την Ελλάδα να εκδώσει νέο ομόλογο στέλνουν τις τελευταίες ημέρες –και ειδικά χθες– οι αγορές. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στα ίδια επίπεδα του Μαρτίου 2010, δηλαδή πριν από την έναρξη του Μνημονίου και σε μία περίοδο που η Ελλάδα αντλούσε κεφάλαια από τις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να «σηκώσει το γάντι» και να προχωρήσει σε μία νέα ομολογιακή έκδοση πριν από το Πάσχα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε χθες στο πρακτορείο Reuters ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επιστροφή στις αγορές. Απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι θα είναι δοκιμαστική. Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας έκδοσης εντός του έτους. «Δεν χρειαζόμαστε επιπλέον χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες. Υπό κάποιες προϋποθέσεις δεν θα χρειαστούμε επιπλέον χρηματοδότηση και τους μεθεπόμενους 12 μήνες. Μετά (σ.σ. το 2016) ελπίζω ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές», είπε. Εάν δεν αλλάξει κάτι στο καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, επί της ουσίας η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί είτε την επόμενη εβδομάδα είτε στις αρχές της μεθεπόμενης, δεδομένου ότι σε δύο εβδομάδες από τώρα (ή 17 ημέρες από σήμερα) είναι η Κυριακή του Πάσχα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αύριο, Παρασκευή, αναμένεται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, που θα αποτελέσει και το επισφράγισμα της καλής πορείας της Ελλάδας.

Ενδεικτικό του πόσο κοντά σε νέα ομολογιακή έκδοση βρίσκεται η χώρα είναι η χθεσινή τοποθέτηση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών. Αφού πρώτα απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να δανειστεί ποσό 4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι θα «είναι πολύ λιγότερο», δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια για τη νέα έκδοση. Οπως εξήγησε, η νομοθεσία συγκεκριμένων χωρών δεν επιτρέπει σε αξιωματούχους να κάνουν δηλώσεις όταν πρόκειται να εκδοθεί ομόλογο που θα αφορά και τους επενδυτές των χωρών αυτών. Κάτι που ισχύει για λίγες ημέρες πριν από την έκδοση και κάποιες μετά την έκδοση.

Στο πλαίσιο αυτό δεν απάντησε ούτε εάν θα υπάρξει δεύτερη έκδοση ομολόγου φέτος, αν και σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η πρώτη προσπάθεια. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι μέσω του νέου ομολόγου, το οποίο εκτός απροόπτου θα είναι 5ετούς διάρκειας, θα αντλήσει περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ και στόχος είναι να το πετύχει με επιτόκιο χαμηλότερο του 6%.

Μάλιστα, αναλυτές της αγοράς εκτιμούσαν ότι εάν η Ελλάδα προχωρούσε χθες στη δημοπρασία ομολόγου, οι προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τα επίπεδα του 5,5% και να διαμορφωθούν ενδεχομένως λίγο παραπάνω. Αλλωστε, χθες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε ακόμα και στο 6,10%. Ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο από τις 17 Μαρτίου 2010 (ήταν 6,09%). Επίσης, το spread μεταξύ ελληνικών και πορτογαλικών 10ετών ομολόγων υποχώρησε στις 209 μονάδες βάσης χθες από την περιοχή των 250 μονάδων που ήταν πριν από περίπου 10 ημέρες. Το συγκεκριμένο μέγεθος αποτελεί κριτήριο για το πότε θα εκδώσει η Ελλάδα το νέο ομόλογό της και στόχος είναι να το πράξει όταν το εν λόγω spread βρεθεί στις 200 μονάδες ή και χαμηλότερα.

Αλλωστε, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα νέο –τρίτο– πακέτο δανείων και όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στόχος είναι το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους 11 δισ. ευρώ να παραμείνει στο Ταμείο και να χρησιμοποιηθεί για το ελληνικό χρέος. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου διευκρίνισε μετά ότι η συζήτηση για την ανάγκη νέου πακέτου ή μη θα γίνει μετά τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2014.

«Θέλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού τα 11 δισ. ευρώ», σημείωσε ο ίδιος παράγοντας και πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου εάν προκύψουν νέες ανάγκες για κάποιες τράπεζες από τα ευρωπαϊκά στρες τεστ να αναζητήσουν τα επιπλέον κεφάλαια από την αγορά.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δήλωσε χθες ότι ο πρωθυπουργός και ο κ. Στουρνάρας τον ενημέρωσαν πως δεν απαιτείται νέο δάνειο και αρκέστηκε στο να αναφέρει πως εκείνοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, εάν αυτό απαιτηθεί.

Σε ό,τι αφορά τη νέα διευθέτηση του χρέους, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε χθες πως η συζήτηση «ίσως αρχίσει και στο Eurogroup του Μαΐου». Εκτίμησε ότι δεν θα είναι μία εύκολη συζήτηση και δεν θα τελειώσει σε ένα Eurogroup, ενώ δεν απέκλεισε να διαρκέσει έως και το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή