Ταλαιπωρία για 1.000.000 μισθωτούς με ανείσπρακτες αποδοχές

Ταλαιπωρία για 1.000.000 μισθωτούς με ανείσπρακτες αποδοχές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Γολγοθάς» για 1.000.000 φορολογούμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2013 δεν εισέπραξαν από τους εργοδότες τους το σύνολο ή μέρος των δεδουλευμένων αποδοχών. Παρά το τεράστιο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, θα κληθούν, μετά το τέλος των δηλώσεων, από την εφορία να αποδείξουν ότι δεν εισέπραξαν το σύνολο των αποδοχών για το 2013. Και αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών δεν ενημέρωσε εγκαίρως τις επιχειρήσεις (που πλέον είναι υπόχρεες για την αποστολή των στοιχείων) για το πώς θα δηλωθούν οι περιπτώσεις αυτές και ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν οι ανείσπρακτες αμοιβές. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο άλλαξε τη διάταξη για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αμοιβές, στις 30 Μαρτίου, αφού οι επιχειρήσεις είχαν αποστείλει ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα αρχεία με τις βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζομένων τους (αποστάλησαν οι βεβαιώσεις στις 28 Μαρτίου).

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου, οι ανείσπρακτες αποδοχές του 2013 δεν θα φορολογηθούν και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να δηλωθούν. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν το γνώριζαν αυτό, με αποτέλεσμα να αποστείλουν στοιχεία για το σύνολο των εισοδημάτων, ακόμα και αυτών που δεν καταβλήθηκαν. Τα στοιχεία αυτά έχουν προσυμπληρωθεί στους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Η λύση που προτείνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι οι εργαζόμενοι να ζητήσουν από τον εργοδότη τους να υποβάλει ηλεκτρονικά νέο αρχείο με τα πραγματικά στοιχεία και τα ποσά που εν τέλει καταβλήθηκαν.

Στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, δηλαδή ο εργοδότης δεν υποβάλει διορθωμένη βεβαίωση αποδοχών, τότε οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτες αμοιβές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση με επιφύλαξη, αφού το σύστημα δεν επιτρέπει συμπλήρωση, τροποποίηση ή διαγραφή των προσυμπληρωμένων κωδικών για τα εισοδήματα. Στην περίπτωση αυτή, θα κληθούν για έλεγχο από την εφορία και να προσκομίσουν τα στοιχεία για τις αμοιβές που εισέπραξαν κατά τη διάρκεια του 2013.

Ασφαλιστικές εισφορές

Στο μεταξύ, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των ελευθέρων επαγγελματιών τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν έως και τις 31 Μαρτίου 2014 και αφορούν τη χρήση 2013. Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη που αφορά κυρίως δικηγόρους, υποθηκοφύλακες και συμβολαιογράφους.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά σε ανακοινώσεις των σχετικών Τομέων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ), με βάση τις οποίες προσδιορίζεται το ύψος των εισφορών για τους ασφαλισμένους και ότι αυτές εκδίδονται σε μεταγενέστερο χρόνο της χρήσεως που αφορούν. Ετσι, η καταβολή των εισφορών και η παραλαβή των ασφαλιστικών βιβλιαρίων, όπου επικολλώνται τα καταβαλλόμενα κατά τη διάρκεια μιας χρήσης ένσημα, παραλαμβάνονται από το Ταμείο σε χρόνο μεταγενέστερο της χρήσης. Γι’ αυτό και όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν από ελεύθερους επαγγελματίες κατά τα ανωτέρω έως και την 31.3.2014 και αφορούν τη χρήση 2013 μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης αυτής.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι από την 1.1.2014 και μετά θα εκπίπτουν μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί έως το τέλος της χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή