Προς κατάργηση η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια

Προς κατάργηση η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο για πιθανή τροποποίηση του νόμου με τον οποίο καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια αφήνει ανοιχτό έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς. Ειδικότερα, στο επίμαχο έγγραφο αναφέρεται ότι «με το άρθρο 48 του ν. 4111/2013, καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια. Ομως, οι υπηρεσίες του υπουργείου μας μελετούν και αξιολογούν το όλο θέμα».

Πηγές πάντως κοντά στον υφυπουργό Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο δεν συνιστούν αλλαγή στάσης του υπουργείου σε ό,τι αφορά την προαιρετικότητα της εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια. «Το έγγραφο δεν σημαίνει τίποτα άλλο από αυτό που αναφέρει, ότι δηλαδή το θέμα μελετάται και αξιολογείται».

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, η οποία προβλέπεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015, αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Μάλιστα, στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή από τη Βουλή προβλέπεται ότι τα επιμελητήρια θα πρέπει να ασκούν τις αρμοδιότητές τους ως προς την αδειοδότηση των επιχειρήσεων ακόμη και μετά την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής αυτών στα μητρώα τους. Τόσο η ρύθμιση που είχε γίνει το 2013 όσο και πρόσφατη έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα επιμελητήρια και πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κ. Μίχαλος, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Από την άλλη, ουκ ολίγες φορές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνεδριάσεις διαφόρων επιμελητηρίων, έχει υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή