FT, Reuters: «Εντός Απριλίου η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές»

FT, Reuters: «Εντός Απριλίου η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα προγραμματίζει μια έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Άλλο δημοσίευμα της εφημερίδα Financial Times, που επικαλείται πληροφορίες από πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση, αναφέρει ότι η έκδοση θα είναι ύψους 2 έως 3 δισ. ευρώ και θα γίνει πριν από το Πάσχα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, για να αξιοποιήσει η Ελλάδα τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησε χθες σε χαμηλό 4ετίας, μόλις λίγο πάνω από το 6%, λειαίνοντας τις προοπτικές για μια επιτυχή επιστροφή στις αγορές, σημειώνουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, επικεφαλής τράπεζες για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου θα είναι η Deutsche Bank, η Bank of America Merrill Lynch, η JP Morgan και η Goldman Sachs.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχε συναντήσεις με τραπεζίτες την περασμένη εβδομάδα για συζητήσεις για την πρωτοποριακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. «Αυτή θα είναι η πιο σημαντική έκδοση που θα κάνει η Ελλάδα», δήλωσε ένας τραπεζίτης. Ο ακριβής χρόνος δεν έχει καθορισθεί ακόμη και είναι πιθανό ο τελικός κατάλογος των τραπεζών να μπορεί να αλλάξει, δήλωσαν οι δύο πηγές.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χθες στο Reuters ότι η πρώτη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μετά από τέσσερα έτη αποκλεισμού θα είναι διερευνητική και ότι η χώρα προσβλέπει στη δυνατότητά της να χρηματοδοτείται χωρίς βοήθεια από το 2016. «Το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά τελευταία. Κοιτάξτε απλώς τι συνέβη στο Eurogroup – όλοι θεωρούν ότι η Ελλάδα "έχει περάσει τώρα τα δύσκολα"» δήλωσε ο υπουργός.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραματικά μετά την αναδιάρθρωση του χρέους τον Φεβρουάριο του 2012.

Το ομόλογο με επιτόκιο 2% που λήγει τον Φεβρουάριο του 2023 διαπραγματεύεται τώρα στην τιμή 80,5 έως 81,5, η οποία αντιστοιχεί σε απόδοση 6,08% – 5,90%, αναφέρει το Reuters.

Τον Ιούνιο του 2012, το ίδιο ομόλογο διαπραγματευόταν σε τιμή 14 και η απόδοσή του ήταν 31%.

Μια σειρά ελληνικών εταιρειών έχουν εκδώσει ομόλογα πρόσφατα. Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε με επιτυχία τριετή ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Η ΔΕΗ προγραμματίζει να πουλήσει (ομόλογα) 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Reuters.

Τα οικονομικά στοιχεία έχουν αρχίσει να δίνουν ενδείξεις ότι η εξαετής ύφεση τελειώνει και ότι η χώρα κατέγραψε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα πέρυσι, επιτρέποντας την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους της. Αυτή μπορεί να έχει τη μορφή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων και της μείωσης των επιτοκίων τους, σημειώνει το Reuters.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή