Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έκδοση του ελληνικού ομολόγου

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έκδοση του ελληνικού ομολόγου

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υπόθεση της νέας έκδοσης ομολόγου με τους επενδυτές να βρίσκονται σε ετοιμότητα και την κυβέρνηση να αναζητεί την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, κ. Αντ. Σαμαρά. Πρόσθεσε, όμως, ότι «η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές, αλλά δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες». Ανέφερε, ωστόσο, πως «το θετικό είναι ότι η Ελλάδα πια όχι μόνο γύρισε σελίδα, αλλά άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλει την Ελλάδα με εμπιστοσύνη και τα spread έχουν γυρίσει σε προ κρίσης επίπεδα». Χθες, το spread των 10ετών ομολόγων ήταν στις 451 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς χθες υπήρχε έντονη φημολογία πως η έκδοση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιωνόταν, ενώ στελέχη με γνώση των συζητήσεων εκτιμούσαν ότι για τεχνικούς λόγους δύσκολα θα μπορούσε να γίνει η έκδοση έως την ερχόμενη Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση, υπό την προϋπόθεση ότι η δημοπρασία των νέων ομολόγων θα γίνει έως τις 15 Απριλίου, θα υπάρχει ένα ισχυρός συμβολισμός, δεδομένου ότι η αμέσως προηγούμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου ήταν στις 7 Απριλίου του 2010. Δηλαδή, σχεδόν πριν από 4 χρόνια.

Οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν το πότε θα γίνει η έκδοση είναι δύο:

• Η υπόθεση Μπαλτάκου. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα. Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι προς το παρόν η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει λειτουργήσει αρνητικά στο ενδιαφέρον των επενδυτών. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι εάν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που θα λειτουργήσει ανασταλτικά για την έκδοση ομολόγων. Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα στη δημοπρασία ομολόγων.

• Η επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας, κ. Αγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Απριλίου. Εάν η κ. Μέρκελ προχωρήσει σε θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα, αξίζει η αναμονή έως τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου ή Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου για να γίνει η έκδοση. Αντιθέτως, εάν υπάρχει αίσθηση ότι η κ. Μέρκελ δεν θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της χώρας, τότε η έκδοση θα πρέπει να επισπευσθεί.

Πέραν αυτών σήμερα αναμένεται και η έκθεση της Moody’s και επικρατεί αισιοδοξία ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά αυτής, βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, έχουν ως εξής:

1. Η διάρκεια των ομολόγων θα είναι 5ετής. Μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως, μπορεί να υπάρξει ανατροπή και να εκδοθούν 3ετή ομόλογα, καθώς υπάρχουν παράγοντες που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι από τεχνικής απόψεως είναι καλύτερο ο νέος τίτλος να έχει 5ετή διάρκεια.

2. Το επιτόκιο θα είναι κοντά στην περιοχή του 5,5%. Στην αγορά κάνουν λόγο για πιθανή θετική έκπληξη σχετικά με το ύψος του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα (οι Financial Times έκαναν λόγο για 4,5% και η Morgan Stanley για 5,3% για 5ετές ομόλογο και 4,2% για 3ετές ομόλογο). Στόχος του οικονομικού επιτελείου ήταν εξαρχής να περιοριστεί το επιτόκιο σε επίπεδα χαμηλότερα του 6%. Η τελευταία ομολογιακή έκδοση της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2010, είχε επιτόκιο 5,9% και το Δημόσιο είχε αντλήσει 5 δισ. ευρώ μέσω 7ετών τίτλων. Η κυβέρνηση θέλει τώρα να επιτύχει μικρότερο επιτόκιο από εκείνο, ώστε να δείξει ότι:

• η χώρα έπειτα από τέσσερα χρόνια Μνημονίου και αποκλεισμού από τις αγορές δανείζεται με μικρότερο κόστος, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης εφαρμογής του και,

• η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στις αγορές με καλύτερους όρους από την τελευταία φορά, οπότε δεν χρειάζεται να εφαρμόσει νέο Μνημόνιο.

3. Το ποσό που θα δανειστεί η Ελλάδα θα είναι 2 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να υπερβεί αυτό το νούμερο. Στελέχη της αγοράς ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανό οι ξένοι επενδυτές να απορροφήσουν περί τα 2 δισ. ευρώ και οι Ελληνες (κυρίως οι τράπεζες) να αγοράσουν κάποια επιπλέον ομόλογα αυξάνοντας το τελικό ποσό δανεισμού του Δημοσίου.

4. Τα νέα ομόλογα θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο. Πρόκειται για έναν όρο που αναμένεται να καταστήσει πιο ελκυστικούς τους νέους τίτλους, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους.

5. Στα νομικά κείμενα των νέων ομολόγων θα περιλαμβάνονται και οι περίφημες ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CAC’s). Πρόκειται για τις ρήτρες που χρειάστηκε να εισαχθούν με ειδική νομοθεσία στα παλαιά ελληνικά ομόλογα ώστε να υλοποιηθεί το PSI. Πρόκειται για άλλη μία κίνηση που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στους επενδυτές, δεδομένου ότι οι ρήτρες αυτές βρίσκονται στα ομόλογα σχεδόν όλων των χωρών.

Πέραν αυτών, το Reuters ανέφερε χθες ότι ως ανάδοχοι της νέας ελληνικής έκδοσης έχουν επιλεγεί οι τράπεζες η Deutsche Bank, η Bank of America Merrill Lynch, η JP Morgan και η Goldman Sachs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή