Καμπανάκι από Moody’s για τα υψηλά πολιτικά ρίσκα

Καμπανάκι από Moody’s για τα υψηλά πολιτικά ρίσκα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα παραμένουν αρκετά υψηλά.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου από την Ευρωζώνη, επιδρούν θετικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας («credit positive»). Και αυτό επειδή, όπως εξηγεί, διασφαλίζεται η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στηρίζεται η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ παράλληλα η εκταμίευση των δόσεων βελτιώνει τη ρευστότητα της κυβέρνησης ενόψει της λήξης κρατικών ομολόγων εντός του Μαΐου.

Πάντως, η Moody’s δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα παραμένουν αρκετά υψηλά εξαιτίας κυρίως της συρρίκνωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Moody’s, τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα παραμένουν υψηλά ενόψει των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών του Μαΐου. Ενα ιδιαίτερο ρίσκο είναι η συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Μάλιστα, αναφέρει ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κατέδειξε αυτόν τον κίνδυνο, καθώς τα δύο μέρη αυτού πέρασαν με πολύ ισχνή πλειοψηφία, 152 ψήφων το πρώτο και 151 ψήφων το δεύτερο. Η πιθανότητα περαιτέρω διάβρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραμένει ισχυρή, εκτιμά ο οίκος, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός των επόμενων έξι μηνών, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση της πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας και θα μείωνε την εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

Παράλληλα, εκτός από τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωζώνη για την εκταμίευση των δόσεων που της αναλογούν, ο οίκος εκτιμά πως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα εγκρίνει την εκταμίευση 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού του συμβουλίου τον Μάιο. Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, η Moody’s θεωρεί πως η εφαρμογή των σχετικών μέτρων του πολυνομοσχεδίου θα οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Προβλέπει πως η χώρα θα καταγράψει έναν περιορισμένο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,3% φέτος και του 1,2% το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή