Οι αγορές «αναβάθμισαν» την Ελλάδα, οι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν…

Οι αγορές «αναβάθμισαν» την Ελλάδα, οι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν…

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s να μην προχώρησε χθες σε αλλαγή της βαθμολογίας του για την Ελλάδα, αλλά οι αγορές δεν περίμεναν ούτως ή άλλως την ανακοίνωσή της για να δείξουν την εμπιστοσύνης τους στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, εν αναμονή της νέας ομολογιακής έκδοσης -που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα- η αγορά διατήρησε και χθες σε προ Μνημονίου επίπεδα την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου. Γεγονός, το οποίο μεταφράζεται από αναλυτές ως ψήφος εμπιστοσύνης στα όσα έχουν γίνει έως τώρα στη χώρα μας.

Ωστόσο, ερωτήματα δημιουργεί η στάση της Moody’s. Τελευταία φορά που άλλαξε την αξιολόγησή της για την Ελλάδα ήταν στις 2 Μαρτίου 2012. Δηλαδή, την εποχή που πραγματοποιήθηκε το PSI, και τότε είχε αποφασίσει να χαρακτηρίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας με «C», που αντιστοιχεί σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Κίνηση που τότε θεωρούνταν φυσιολογική λόγω του PSI, ενώ και οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poor’s και Fitch) είχαν πράξει το ίδιο.

Ομως, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, οι S&P και Fitch προχώρησαν σε αναβάθμιση της Ελλάδας. Αντιθέτως, δύο χρόνια μετά η Moody’s δεν μεταβάλλει την αξιολόγησή της, παρά το γεγονός ότι μόλις προχθές έδωσε στη δημοσιότητα θετική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι θετική εξέλιξη και πλέον διασφαλίζεται η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στηρίζεται η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Παράλληλα, η Moody’s ανέφερε ότι η εκταμίευση των δόσεων βελτιώνει τη ρευστότητα της κυβέρνησης ενόψει της λήξης κρατικών ομολόγων εντός του Μαΐου. Το μοναδικό ρίσκο που επισήμαινε ήταν ο πολιτικός κίνδυνος, δεδομένης της μικρής πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλή.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η Μoody’s δεν ήταν υποχρεωμένη να αλλάξει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα. Σημείωναν, δε, ότι η επόμενη ημερομηνία που αναμένεται ανακοίνωση της Moody’s είναι η 1η Αυγούστου και η μεθεπόμενη η 28η Νοεμβρίου 2014, ενώ ανέφεραν ότι με την ανακοίνωση της Πέμπτης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καλύπτεται και δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε κάποια «δράση αξιολόγησης» (rating action).

Μάλιστα, σε χθεσινή δήλωσή της η Moody’s στην «Κ» επισήμαινει πως «δεν σχολιάζει πιθανές αλλαγές αξιολόγησης. Εάν ο οίκος αποφασίσει να ανακοινώσει κάποια αλλαγή, θα το πράξει βάσει των θεσμικών υποχρεώσεων. Σημειώνεται ότι το ημερολόγιο ανακοινώσεων της Moody’s περιλαμβάνει ενδεικτικές ημερομηνίες πιθανών αξιολογήσεων και μόνο».

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επάνοδο της χώρας στις αγορές. Και αυτό, γιατί -όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς- οι επενδυτές δεν περίμεναν από τη Moody’s για να αποφασίσουν εάν θα τοποθετηθούν σε πιθανή νέα έκδοση ομολόγων ή όχι. Η ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας που οδήγησε στην έγκριση της εκταμίευσης των δόσεων, η επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση, καθώς και η στήριξη της Ευρωζώνης, αποτελούν τα εχέγγυα για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να προχωρήσουν στην τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στα ελληνικά ομόλογα.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ως προς την έκδοση νέου ομολόγου παραμένει και εκτός απροόπτου η δημοπρασία του νέου τίτλου αναμένεται εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα, δε, με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το νέο ομόλογο θα είναι 5ετούς διάρκειας και το Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, εκτιμάται πως μπορεί να κινηθεί πέριξ του 5,5%, αλλά υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι μπορεί να είναι και μικρότερο.

Πέραν της αναμενόμενης νέας έκδοσης ομολόγων, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), την Τρίτη 8 Απριλίου, θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη έκδοση εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Στόχος είναι να αντλήσει συνολικά μέσα στην εβδομάδα το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ για να καλύψει αντίστοιχου ύψους λήξεις. Στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων είχε διαμορφωθεί στο 3,60% (χαμηλό από την έναρξη της κρίσης) και εκτιμάται ότι τώρα μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή