Οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2013

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2013

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση 15 ημερών το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε το βιβλίο οδηγιών για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2013. Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Φέτος οι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης θα διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία των αποδοχών τους είναι προσυμπληρωμένα.

Ωστόσο θα πρέπει να τα ελέγξουν προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα εκκαθαριστικά που έστειλαν οι εργοδότες τους και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι σωστά. Βέβαια, δεν έχουν δικαίωμα να τα διορθώσουν. Στην περίπτωση που εντοπίσουν λάθη θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση με επιφύλαξη. Σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν από την εφορία προκειμένου να επισημάνουν τα λάθη των εκκαθαριστών μισθοδοσίας και συντάξεων. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπίσουν κυρίως οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που δεν έλαβαν το 2013 το σύνολο των αποδοχών τους. Για τα φετινά εισοδήματα υπάρχουν οι εξής αλλαγές όπως αυτές περιγράφονται στο βιβλίο οδηγιών:

• Καθιερώνονται τρεις κλίμακες φόρου εισοδήματος: α) κλίμακα για μισθωτούς συνταξιούχους, β) κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπορικές επιχειρήσεις και γ) κλίμακα για εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες.

• Καταργήθηκε το αφορολόγητο ποσό και προβλέπεται πλέον μείωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το ποσό των 21.000 ευρώ. 

• Στις ιατρικές δαπάνες περιλαμβάνεται και η δαπάνη για αγορά φαρμάκων.

• Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2013 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

• Οι αποδείξεις δαπανών δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται από  εσάς, ώστε να είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.

Σημειώνεται ότι για δεύτερη χρονιά, η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική για κάθε φυσικό πρόσωπο, που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος, καθώς και για τους κατοίκους εξωτερικού. Η μοναδική εξαίρεση είναι οι δηλώσεις που υποβάλλονται από τους κληρονόμους για λογαριασμό αποβιωσάντων.

Οπως προαναφέρθηκε, φέτος εφαρμόζονται τρεις κλίμακες για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος. Η πρώτη κλίμακα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχος, μπλοκάκια και όσους έχουν γεωργικά εισοδήματα. Με τη δεύτερη κλίμακα θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και με την τρίτη κλίμακα θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που προκύπτουν από την εκμίσθωση ακινήτων. Για όλους τους φορολογούμενους με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία προκύπτουν πρόσθετες επιβαρύνσεις και αυτό διότι έχουν καταργηθεί οι περισσότερες φοροαπαλλαγές μεταξύ των οποίων και οι εκπτώσεις για τα τέκνα των οικογενειών.

Το ετήσιο εισόδημα των μισθωτών – συνταξιούχων φορολογείται με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου:

• 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ,

• 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, και

• 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων μειώνεται: κατά 2.100 ευρώ για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ και εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 2.100 ευρώ τότε το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου. Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το προηγούμενο ποσό μείωσης περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ. Για παράδειγμα, για δηλωθέν εισόδημα 25.000 ευρώ αντιστοιχεί μείωση 1.700 ευρώ και ο τελικός φόρος που προκύπτει είναι 3.800 ευρώ (5.500 – 1.700). Για δηλωθέν εισόδημα 26.000 ευρώ ο τελικός φόρος είναι 4.220 ευρώ (5.820 – 1.600). Για δηλωθέν εισόδημα 25.300 ευρώ ο τελικός φόρος είναι 3.926 ευρώ (5.596 – 1.670).

Βέβαια για να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή